Ενώπιον του Μπαράκ Ομπάμα και συγγενών των επιζώντων, η Νέα Υόρκη εγκαινίασε χθες το μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου, έναν «ιερό τόπο λύτρωσης και ελπίδας» σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους συγγενείς των θυμάτων, επιζώντες, μέλη των σωστικών συνεργείων, ο Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του Χίλαρι Κλίντον, η Μισέλ Ομπάμα και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, συγκεντρώθηκαν στην εντυπωσιακή «Αίθουσα των Θεμελίων» του υπόγειου μουσείου, στα θεμέλια των δίδυμων πύργων του World Trade Center στο Μανχάταν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε το μουσείο «τόπο ιερό», τόπο «της λύτρωσης και της ελπίδας». «Αυτοί που χάσαμε ζουν μέσα μας», το έθνος τους τιμά «τώρα και για πάντα» δήλωσε ο Ομπάμα.

«Τίποτα δε μπορεί να μας συντρίψει, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που είμαστε, οι Αμερικάνοι» προσέθεσε ο ίδιος, αποτείνοντας φόρο τιμής στο «πραγματικό πνεύμα της 11ης Σεπτεμβρίου»: «την αγάπη, τη συμπόνια και την θυσία».

    Λίγο νωρίτερα ο Ομπάμα επισκέφθηκε το μουσείο μαζί με τη σύζυγό του, το Μπιλ και τη Χίλαρι Κλίντον, οι οποίοι σταμάτησαν μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στις επιθέσεις.

Το μουσείο αυτό θα αποτελεί «ένα ιερό μνημείο του παρελθόντος μας», όπως εκείνο του Γκέτισμπεργκ (σημαντικό πεδίο μάχης στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, 1η-3η Ιουλίου 1863, όπου βρίσκεται το Εθνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο), το Περλ Χάρμπορ και το μνημείο του Βιετνάμ, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, που είναι ο πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου και Μνημείου της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εκτός των παρεμβάσεων των επισήμων, πολλοί συγγενείς των θυμάτων και επιζήσαντες, αρκετοί δακρυσμένοι, μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους. Μια επιζήσασα της καταστροφής των Διδύμων Πύργων αφηγήθηκε την εμπειρία της, ένας πυροσβέστης περιέγραψε το κίνημα αλληλεγγύης όπως οργανώθηκε μετά την τραγωδία.

Μετά τα εγκαίνια, το μουσείο – η κατασκευή του οποίου στοίχισε 700 εκατομμύρια δολάρια –, θα παραμείνει ανοικτό επί 24 ώρες το 24ωρο για 6 ημέρες, μόνο για τις οικογένειες, τους κατοίκους και τα μέλη των συνεργείων διάσωσης εκείνης της εποχής, πριν ανοίξει τις πύλες του για το κοινό την 21η Μαΐου.

Φόρος Τιμής για καθένα ξεχωριστά από τα 2.983 θύματα

Στο μουσείο εκτίθενται δεκάδες χιλιάδες ενθύμια της ημέρας της 11ης Σεπτεμβρίου: φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα, βίντεο. Ένα ζευγάρι παπούτσια με σημάδια από ξεραμένο αίμα, ένα τμήμα της κεραίας του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, τα σπαρακτικά μηνύματα που είχαν αναρτήσει εκείνη την εποχή σχεδόν παντού οι οικογένειες που αναζητούσαν έναν αδελφό, έναν πατέρα, μια μητέρα, τα δελτία ειδήσεων της εποχής.

Φόρος τιμής αποτείνεται σε καθέναν από τους 2.983 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που σκοτώθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και στην πρώτη επίθεση εναντίον του WTC την 26η Φεβρουαρίου 1993 (με 6 νεκρούς).

Πολλά ηχητικά ντοκουμέντα, περιλαμβανομένων των μηνυμάτων που άφησαν στους τηλεφωνητές οι εγκλωβισμένοι στους πύργους που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες είναι συγκλονιστικά.

Ο επισκέπτης ξαναζεί εξάλλου μέσω ηχητικών αποσπασμάτων τις τελευταίες στιγμές των επιβατών της πτήσης 93, προτού οι τρομοκράτες ρίξουν το αεροσκάφος στο Σάνκσβιλ (στην Πενσιλβάνια). Έγιναν τριάντα επτά τηλεφωνήματα από το αεροσκάφος.

Τα εγκαίνια του μουσείου, το εισιτήριο του οποίου θα στοιχίζει 24 δολάρια, ανταποκρίνεται σε μια «δέσμευση: ένα σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας να μην ξεχαστεί ποτέ» δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του Τζο Ντάνιελς.