Ο ηλικίας 68 ετών Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο, ο οποίος μεταξύ άλλων του δίνει το δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρόεδρου της χώρας, όπως και να διεκδικήσει ακόμη δύο θητείες μετά τη λήξη της θητείας του το 2024 και να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036. Το κείμενο εγκρίθηκε οριστικά από το Κοινοβούλιο τον Μάρτιο, έπειτα από δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που διοργανώθηκε το καλοκαίρι του 2020.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το ίδιο και αυτό πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου και να ασκήσει δύο θητείες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όσον αφορά στον εν ενεργεία πρόεδρο οι προηγούμενες προεδρικές θητείες του. Τον «μηδενισμό» των προηγούμενων προεδρικών θητειών του προέδρου Πούτιν κατά την περίοδο της συζήτησης που είχε θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση είχε προτείνει πριν από έναν χρόνο η βουλευτής της Κρατικής Δούμας εκ μέρους του κόμματος «Ενιαία Ρωσία», Βαλεντίνα Τερεσκόβα (που υπήρξε και η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης στον κόσμο).

«Πρέπει εντίμως, ανοιχτά, δημόσια να προβλέψουμε και γενικά να καταργήσουμε τους περιορισμούς ως προς τον αριθμό των προεδρικών θητειών που υπάρχουν στο Σύνταγμα» είχε δηλώσει τότε η Τερεσκόβα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 2000, το 2036, που είναι θεωρητικά η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο, θα είναι 83 ή 84 ετών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time