Τη Μεγάλη Δευτέρα θα καθίσει στο εδώλιο του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας-Αμμοχώστου ο 83χρονος πρώην μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο οποίος κατηγορείται για το βιασμό γυναίκας το 2011 μέσα στην εκκλησία.

Στις 8 Ιουνίου θα καθίσει και πάλι στο εδώλιο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, αυτή τη φορά κατηγορούμενος για άσεμνη επίθεση σε βάρος ενός ανήλικου κοριτσιού το 1981. Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία και δηλώνει ότι «η Δικαιοσύνη θα λάμψει», ενώαφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ.

Τον ανώτερο ιεράρχη έχουν καταγγείλει άλλες δύο γυναίκες που ζουν εκτός Κύπρου, εκ των οποίων η μία, που μένει στην Ελλάδα, θα μεταβεί στο νησί ώστε να φτάσει και η δική της υπόθεση στο δικαστήριο, ενώ η μαρτυρία της δεύτερης, που κατοικεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτική κατά την ακροαματική διαδικασία των άλλων δικών. «Η Δικαιοσύνη θα λάμψει. Ασφαλώς και είμαι αθώος», δήλωσε χθες ο πρώην μητροπολίτης στον «Reporter» Κύπρου.

Η παραπομπή Χρυσοστόμου προκάλεσε «σεισμό» στις τάξεις της Εκκλησίας κι αυτό γιατί όταν το 2011 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’δέχτηκε την καταγγελία σε βάρος του ιερωμένου από τη γυναίκα που τελικά τον οδήγησε σε δίκη, δεν την πίστεψε, με αποτέλεσμα να μην κινήσει οποιαδήποτε διαδικασία για να διερευνηθούν τα όσα υποστήριζε το θύμα. Πλέον, εάν καταδικαστεί ο πρώην μητροπολίτης, η Ιερά Σύνοδος θα τον καθαιρέσει.

Ο πρώην Κιτίου Χρυσόστομος είχε παραιτηθεί το 2019 εν μέσω φημών, τις οποίες διέψευσε κατηγορηματικά, ισχυριζόμενος πως πήρε την απόφαση αυτή επειδή εξασθενούν οι δυνάμεις του. Μάλιστα, είχε αποκαλύψει ότιο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τον…είχε συγχαρεί για τη στάση του αυτή ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Οι καταγγελίες

Σύμφωνα με την καταγγελία της γυναίκας, που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο και πρόκειται να εκδικαστεί στις 26 Απριλίου,το 2011, όταν εκείνη ήταν 28 ετών, χωρισμένη και άνεργη, με ένα κοριτσάκι 5 ετών, είχε πλησιάσει τον τότε μητροπολίτη καθώς ήθελε να πουλήσει ένα βυζαντινό καντηλέρι λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της. Εκείνος της υποσχέθηκε ότι θα τη βοηθούσε και έκλεισαν ραντεβού μία ημέρα αργότερα στο γραφείο του.

«Μιλήσαμε και για τη ζωή μου αλλά και για το θέμα που είχα εγώ. Να πουλήσω το καντηλέρι. Ήταν πολύ ευγενικός μαζί μου. Ήρθε στον καναπέ και κάθισε δίπλα μου και μου κρατούσε το χέρι, πολύ ευγενικά. Ένιωσα άνετα, καλά». Σύμφωνα πάντα με την ίδια, την επόμενη μέρα ο κληρικός την πήρε τηλέφωνο και της ζήτησε να συναντηθούν το απόγευμα.

«Πήγα το απόγευμα, πήρα το καντηλέρι, το είδε και το έβαλε στο γραφείο του. Όπως καθόμουν στον καναπέ, ήρθε δίπλα μου και κάθισε. Μου είπε μην ανησυχείς, θα το πουλήσω σύντομα. Μου είπε ότι θα είναι ο φύλακας άγγελός μου και να μην ανησυχώ για τίποτα». Το ίδιο βράδυ της ανακοίνωσε ότι το είχε ήδη πουλήσει έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού και την προσκάλεσε εκ νέου στο γραφείο του για να της δώσει μια προκαταβολή και να… γιορτάσουν το γεγονός με ένα ποτό. Η μαρτυρία της γυναίκας στη συνέχεια σοκάρει.

«Παρά τους ενδοιασμούς μου, μου έβαλε ουίσκι. Όταν τελείωσα το ποτό ένιωσα ότι έχασα τις αισθήσεις μου, ζαλιζόμουν, δεν έβλεπα καλά. Ήμουν ξαπλωμένη στον καναπέ με κλειστά μάτια. Ήταν λες και κοιμήθηκα για δέκα ώρες. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πότε άρχισα να βλέπω και να αισθάνομαι... Και σε κάποια φάση είδα από πάνω μου τον ίδιο να με βιάζει με τα ράσα του. Μου έλεγε επανειλημμένα, σου αρέσει; Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου και εγώ τον έσπρωξα πολύ δυνατά, εγώ έπεσα κάτω. Τον έβρισα, έπιασα την τσάντα μου, έβαλα τα παπούτσια μου και δεν ξέρω πώς οδήγησα το αμάξι μου και πήγα πίσω στο σπίτι...».

Σοκαριστική είναι και η μαρτυρία της γυναίκας που το 1981 ήταν 16 ετών και είχε μόλις χάσει τον πατέρα της. Φίλοι της οικογένειας τους είχαν πει τότε πως η μητρόπολη δίνει κάθε χρόνο ένα ποσό σε ορφανά παιδιά και προέτρεψαν την ανήλικη να δει το μητροπολίτη. Τον συνάντησε αρκετές φορές στο γραφείο του, ενώ η ίδια είχε εκμυστηρευτεί στη μητέρα της πως δεν ήθελε να ξαναπάει γιατί της φαινόταν περίεργος. Κι αυτό γιατί καθόταν δίπλα της στον καναπέ δείχνοντάς της φωτογραφίες από διάφορα ταξίδια του στις οποίες απαθανατιζόταν δίπλα σε…καυτές καλλονές και ο ίδιος χωρίς να φοράει τα ράσα του. Η τελευταία φορά που τον επισκέφτηκε ήταν και η πιο τρομακτική:

«Μου ξανατηλεφώνησε ένα άλλο Σάββατο. Με περίμενε πίσω από την πόρτα, πριν να χτυπήσω την πόρτα, αυτή άνοιξε. Αγκαλιές μέχρι να βγούμε τη σκάλα πάνω. Άρχισα να μπαίνω στο νόημα. Πήγαμε στο γραφείο του, έκλεισε την πόρτα αυτόματα. Είχε ένα κουμπί στο γραφείο του που άνοιγε και έκλεινε αυτόματα την πόρτα, από μακριά. Κάτσαμε, πάλι ξανά τα ίδια, για το σχολείο, τα προβλήματα… και σε κάποια φάση όπως καθόταν δίπλα μου, εκούντησε με και έπεσα πίσω στον καναπέ και έπεσε από πάνω μου. Άρχιζα και φώναζα, στρίγκλιζα, κλοτσούσα όπου έφτανα, ήταν πολύ σωματώδης [παραλείπονται οι λεπτομέρειες]. Έφυγα κλαίγοντας, δεν έβλεπα το δρόμο από τα δάκρυα, δεν ξέρω πώς έφθασα περπατητή στο σπίτι. Δεν μπορούσα να μιλήσω στη μάνα μου, με έπιασε αμόκ, φώναζα και έκλαιγα συνέχεια, δεν μπορούσα να σταματήσω».

Σημειώνεται ότι παρά την παραίτησή του ο πρώην μητροπολίτης διατηρεί το αρχιερατικό του αξίωμα και διαμένει στη Μητρόπολη Κιτίου στη Λάρνακα, με το νέο μητροπολίτη να βρίσκεται… εξόριστος στις εγκαταστάσεις του Αγίου Γεωργίου του Κοντού, έξω από το κέντρο της πόλης και μακριά από τη Μητρόπολη Κιτίου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time