Στα άκρα οδηγούνται πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Μετά τη σειρά κυρώσεων που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στη Ρωσία και την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών, η Ρωσία απαντά με αντίστοιχο τρόπο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε σήμερα πως θα απελάσει δέκα Αμερικανούς διπλωμάτες από τη Ρωσία. «Δέκα διπλωμάτες συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο, στον οποίο μας διαβίβασαν, με την παράκληση να φύγουν από τις ΗΠΑ. Θα απαντήσουμε στο μέτρο αυτό αντίστοιχα, θα προτείνουμε επίσης σε δέκα διπλωμάτες των ΗΠΑ στην Ρωσία να εγκαταλείψουν την χώρα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Στα άκρα οι σχέσεις των δύο χωρών

Η Ρωσία θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα οχτώ Αμερικανών αξιωματούχων, που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν για τα αντίμετρα της Ρωσίας στις νέες αμερικανικές κυρώσεις.

«Σε αντιστοιχία με τις ληφθείσες αποφάσεις ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ρωσία Σάλιβαν και του εξέθεσε τα απαντητικά μέτρα της ρωσικής πλευράς στις κυρώσεις που ανακοίνωσαν χθες κατά της Ρωσίας οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα αντέξει η ρωσική οικονομία τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πεσκόφ δήλωσε κατηγορηματικά πως η σταθερότητα της ρωσικής οικονομίας διασφαλίζεται πλήρως. «Η μακροοικονομική σταθερότητα διασφαλίζεται πλήρως,η ρυθμιστική αρχή μας ενεργεί με φρόνηση, ενεργεί επιτυχώς, η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του οικονομικού μας επιτελείου είναι αναγνωρισμένη διεθνώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι «δεν βλέπουμε τον λόγο να αμφισβητήσουμε την αποτελεσματικότητά του».

Οι Αμερικανικές κυρώσεις προς τη Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε χθες, Πέμπτη, προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στις κυβερνοεπιθέσεις και την ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2020 που αποδίδονται στην Μόσχα.

Στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει στους αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς να αγοράζουν απευθείας ρωσικά ομόλογα μετά τις 14 Ιουνίου. Επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε έξι ρωσικές τεχνολογικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της Μόσχας στον κυβερνοχώρο.

Το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει επίσης κυρώσεις κατά 32 οργανισμών και προσώπων που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν, για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, «να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές τους 2020 στις ΗΠΑ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι 10 διπλωμάτες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την Ουάσινγκτον με το πρόσχημα ότι συνέλεξαν πληροφορίες υπό διπλωματική κάλυψη. Και σε σύμπραξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε οκτώ πρόσωπα και οργανισμούς «που συνδέονται με την συνεχιζόμενη κατοχή και καταστολή στην Κριμαία».

Οι κυρώσεις έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά την πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ στον πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να συναντηθούν «τις επόμενες εβδομάδες» σε μια τρίτη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι είναι ζωτικής σημασίας να πραγματοποιηθεί στους προσεχείς μήνες μια συνάντηση των Πούτιν και Μπάιντεν, ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμός εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης σε ειδική τηλεφωνική ενημέρωση για τους δημοσιογράφους με θέμα την πολιτική έναντι της Ρωσίας.