Στον απόηχο της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου και με τους Βρετανούς να ανησυχούν για τη συντετριμμένη Ελισάβετ και την παράταση της περιόδου πένθους, ειδικοί επί της μοναρχίας κάνουν λόγο για την επόμενη μέρα και την αναβάθμιση του πρίγκιπα Καρόλου.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είναι πλέον ο πατριάρχης της βασιλικής οικογένειας και ένας «οιονεί βασιλιάς», αφού θεωρείται απίθανη μια παραίτηση της βασίλισσας Ελισάβετ -ή «παραμερισμός» της- που θα επιτρέψει στον Κάρολο να αναλάβει καθήκοντα αντιβασιλέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρόμπερτ Τζόμπσον μιλώντας στο podcast του ABC «The Heir Pod» είπε ότι ο δούκας της Κορνουάλης Κάρολος θα κάνει «κρατικές επισκέψεις» για λογαριασμό της βασίλισσας, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μονάρχης θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της, μετά το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου της πρίγκιπα Φιλίππου.

Θα μένει στο Κάστρο Γουίνδσορ, που είναι πλέον το μόνιμο σπίτι της, και θα περνά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σάντριγκχαμ και τα καλοκαίρια στο Μπαλμόραλ όπως ανέφερε η «Daily Mail». Θα συνεχίσει να εργάζεται στα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ, αλλά είναι απίθανο να μείνει ποτέ ξανά εκεί τη νύχτα.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα ανέβει μέσω των επιπλέον καθηκόντων, όπως κάνει ήδη τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι ο πατριάρχης της οικογένειας, αλλά και εκείνος που θα μπορούσε να αναλάβει ακόμη και τα καθήκοντα αποδοχής διαπιστευτηρίων των πρεσβευτών και ανώτερων αξιωματούχων στο Ανάκτορο του Μπάκινγχαμ, στο πλαίσιο μιας «χαλαρής βασιλείας», ή να πραγματοποιεί τις επίσημες επισκέψεις σε ξένα κράτη, που η βασίλισσα δεν κάνει πια, παρόλο που τεχνικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν κρατικές.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης ήταν αυτοί που πραγματοποίησαν την πρώτη βασιλική δέσμευση φέτος, με την επίσκεψή τους στο Νοσοκομείο Βασίλισσα Ελισάβετ στο Μπέρμιγχαμ τον Φεβρουάριο.

Ο Κάρολος και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ανέλαβαν περισσότερες από τις αρμοδιότητες της βασίλισσας μετά το θάνατο του Φιλίππου. Ο Κάρολος, ωστόσο, βοηθά στη διαχείριση του δουκάτου του Λάνκαστερ, της ιδιωτικής περιουσίας που ανήκει στη βασίλισσα για να της προσφέρει ένα ανεξάρτητο εισόδημα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time