Τα συγχαρητήριά του στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις «απαντήσεις» που έδωσε στον Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της πολυσυζητημένης συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα και με τον πρώτο να εξακολουθεί να «απολογείται» για την στάση του και για το φραστικό επεισόδιο με την «πληρωμένη απάντηση» στον Έλληνα ομόλογο του.

«Θέλω να συγχαρώ τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις απαντήσεις που έδωσε στον Νίκο Δένδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε τα… παράπονά του για τη στάση του Νίκου Δένδια, μπροστά στα μικρόφωνα κάνοντας λόγο για απρεπή συμπεριφορά και έλλειψη ειλικρίνειας εκ μέρους του.

Συγκεκριμένα μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκτενή συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως ενώ ο ίδιος ήταν καλός οικοδεσπότης, ο κ. Δένδιας «δεν ήταν ειλικρινής» και τον κατηγόρησε ότι παρέβη τη συμφωνία τους να μην αναφερθούν προ του Τύπου στο περιεχόμενο των συνομιλιών τους.

«Αυτή η πρώτη μας συνάντηση δεν ήταν εύκολη», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας ότι «ο κ. Δένδιας τον στενοχώρησε, αν και φίλος του από το 2003».

Φανερά ενοχλημένος από την στάση του Νίκου Δένδια, ο οποίος απάντησε σε όλες τις προκλήσεις του ομολόγου του, μιλώντας στο τουρκικό μέσο Haberturk τόνισε: «Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν συμπεριφέρθηκε έντιμα και δεν ήταν ειλικρινής. Πριν από τη συνέντευξη τύπου η ελληνική πλευρά μας είχε πει ότι δεν θα χρησιμοποιούσε κάποια φράση η οποία θα δημιουργούσε πρόβλημα. Με αυτή την προσέγγιση όμως που επέδειξε η ελληνική πλευρά δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσουν πάρα πέρα οι σχέσεις. Εμείς παρόλα αυτά είμαστε έτοιμοι χωρίς προϋποθέσεις να συζητήσουμε θέματα των οποίων οι λύσεις είναι πιο εύκολες».

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είναι προσωπικός μου φίλος. Και συνεργάτης μου επίσης. Δεν συμπεριφέρθηκαν ειλικρινά. Αυτό είναι που με στεναχώρησε. Διαφορετικά, έχουμε απάντηση σε ό,τι λένε. Δεν φοβόμαστε», σημείωσε ο ίδιος.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι ο Νίκος Δένδιας θα τον προσκαλέσει στην Αθήνα. «Συμφωνήσαμε σε έναν οδικό χάρτη στη συνάντηση με τον πρόεδρό μας. Ο Δένδιας θα με προσκαλέσει στην Αθήνα. Μετά τη συνάντησή μας, θα κανονίσουμε και συνάντηση του προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Θα αποφασίσουμε για αυτό αργότερα. Ο πρόεδρός μας είπε: Είμαι πάντα έτοιμος να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη», δήλωσε επιπρόσθετα.