Αγνοείται εδώ και λίγες ώρες, η τύχη ενός ντηζελοκίνητου υποβρυχίου του Ινδονησιακού Ναυτικού και των 53 μελών του πληρώματός του που επέβαιναν σε αυτό, καθώς δεν έχει δώσει «σημεία ζωής» παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των ναυτικών αρχών και ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία εντοπισμού του.

Πρόκειται για το υποβρύχιο KRI “Nanggala” (402), Type-209/1300, κλάσεως “Cakra” γερμανικής κατασκευής και μολονότι η κυβέρνηση της Ινδονησίας δεν έχει δηλώσει επισήμως την εξαφάνισή του, αυτή επιβεβαιώνεται τόσο από το BBC, όσο και από το έγκυρο σε στρατιωτικά και ναυτικά θέματα “Jane’s”, που θεωρούν ως «εξαφανισμένο» (“missing”) από τις 03:00 τοπική ώρα της 21ης Απριλίου, που επισημαίνουν επιπροσθέτως (το “Jane’s”) ότι στις 09:37 τοπική ώρα ενημερώθηκε τηλεφωνικώς το Διεθνές Γραφείο Συνδέσμου Διασώσεως Υποβρυχίων (ISMERLO), ότι το υποβρύχιο έχει «χαθεί, πιθανότατα βυθιστεί». Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο στίγμα του είναι σε απόσταση 26,5 ναυτ.μιλίων Βορειοδυτικώς της Singaraja στο νησί Μπαλί, όπου βρισκόταν για να εκτελέσει γυμνάσιο βολής τορπίλλης, που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα.

21_04_21-BBC-KRI_Nanggala-TYPE_402-SUNK-BALI_INDONESIA__01


Ήδη στην περιοχή έχουν σπεύσει αρκετά πολεμικά σκάφη για να συμμετάσχουν στις έρευνες, μεταξύ των οποίων και το υδρογραφικό KRI “Rigel” (933).

To KRI “Nanggala” είναι γερμανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην υπηρεσία στο Ινδονησιακό Ναυτικό το 1981 και είναι ένα από τα δύο σκάφη της κλάσεώς του που ανήκαν στη δύναμη του Ναυτικού της πατρίδος τους. Έχει μήκος 60 μέτρα, βάρος περίπου 1400 τόνους σε κατάδυση και σύνηθες πλήρωμα 34 ατόμων εκ των οποίων 6 αξιωματικούς. Το 2012 το υποβρύχιο πέρασε εκσυγχρονισμό μέσης ζωής διάρκειας 2 ετών σε ναυπηγείο της Νοτίου Κορέας.

Αν τώρα αναφέρουν (ΒΒC) ότι αγνοούνται 53 επιβαίνοντες σε αυτό, πρακτικώς αυτό σημαίνει ότι τα επιπλέον άτομα είτε θα είναι παρατηρητές/ αξιολογητές της ασκήσεως, είτε μαθητές κάποιου σχολίου π.χ. κυβερνητών, οι οποίοι θα έκαναν διαδοχικές προσβολές «εχθρικού στόχου» με βολή τορπίλης, στο πλαίσιο της εκπαιδεύσεώς τους.