Με μια θερμή επιστολή, που περιλαμβάνει ιδιόχειρες ευχές, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε τον διεθνή δημιουργό κοσμημάτων Γιάννη Σεργάκη για ένα ιδιαίτερο δώρο: την πορσελάνινη φουστανέλα που δημιούργησε για τα 200 χρόνια από το 1821.

Ο Γιάννης Σεργάκης δώρισε την πορσελάνινη φουστανέλα (ύψους 10 εκατοστών και πλάτους 13 εκατοστών) στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει με μια επιστολή για να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του αλλά και τη βαθιά του πίστη στις σχέσεις φιλίας και αδελφοσύνης που συνδέουν τις δύο χώρες.

Η πορσελάνινη φουστανέλα μοιάζει να κινείται

Ο δημιουργός δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, ενώ δημιουργίες του πωλούνται ανά τον κόσμο, συνεργάστηκε με την Έλλη Σοφιανοπούλου που ασχολείται με την κεραμική τέχνη για το σχεδιασμό, και για την κατασκευή με το συντηρητή έργων τέχνης και γλύπτη, Γιώργο Κατσίγιαννη.

Η πορσελάνινη φουστανέλα μοιάζει να κινείται, να μετακινούνται οι πτυχώσεις της φούστας, να ανεμίζουν. Σύμβολο διαχρονικό που παραπέμπει απευθείας στο 1821 και στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Και όμως, αυτή η φουστανέλα, ο τρόπος που δημιουργήθηκε, διασπά και αυτό το φράγμα του 1821 και μοιάζει να ριζώνει στην αρχαιότητα.

Οι πτυχώσεις της φουστανέλας μεταμορφώνονται σε ραβδώσεις από κίονες ενός αρχαίου ναού με τρόπο ευανάγνωστο. Σαν να χαϊδεύεις έναν κίονα στο ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο. Σαν να βλέπεις το βηματισμό ενός εύζωνα στο Σύνταγμα. Τοποθετήθηκε η φουστανέλα σε ένα ξύλινο κουτί που ανοίγει σύροντας το καπάκι, για να την ανακαλύψεις ακουμπισμένη σε ένα στρώμα από υλικό που θυμίζει άχυρο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time