Σκληρή απάντηση από ΗΠΑ σε Τουρκία: Nα πακετάρετε τους S-400 και να τους στείλετε πίσω στον Πούτιν
Προ ημερών, πάντως, ο Ερντογάν εμφανίστηκε διατεθειμένος να ανοίξει νέους ορίζοντες στις σχέσεις των δύο χωρών
Σημείο έντονης διαμάχης εξακολουθούν να αποτελούν οι S-400, αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών
Παράλληλα, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει εναλλακτικές στην Άγκυρα και ότι οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν για να λυθεί το ζήτημα τονίζοντας ότι δεν είναι θέμα ούτε τεχνικών ούτε πολιτικών διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε δε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη συνάντησή του με τον Ερντογάν θα εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Σε τελευταίες του δηλώσεις, είπε ότι θα ρωτήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, στη συνάντηση, γιατί «υπάρχει τόση ένταση στις διμερείς σχέσεις», ενώ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη στήριξη των ΗΠΑ στην κουρδική κοινότητα. Προ ημερών, πάντως, ο Ερντογάν εμφανίστηκε διατεθειμένος να ανοίξει νέους ορίζοντες στις σχέσεις των δύο χωρών, ύστερα από τις απανωτές επικρίσεις της Δύσης για την έλλειψη σεβασμού στις αρχές του κράτους δικαίου. «Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε τη μακροχρόνια και πολυδιάστατη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ. Παρόλο που υπάρχουν διαφορές, η συνεργασία μας κατάφερε να αμβλύνει τις δυσκολίες», τόνισε ο Ερντογάν. «Από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας στην ενέργεια, από το εμπόριο στις επενδύσεις, η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ έχει δυναμική», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Εστίασε ακόμη στην επέκταση της εμπορικής συναργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μεγαλώνει η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες
Οι δηλώσεις της Άγκυρας ότι θα στείλουν πίσω τους Ρώσους χειριστές των S-400 δεν ικανοποιούν την Ουάσινγκτον, δεδομένου ότι η Τουρκία απορρίπτει το αμερικανικό αίτημα να μην ενεργοποιήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γερουσιαστή Ρότζερ Γουίκερ ότι το καλύτερο σημάδι καλής θέλησης από την Τουρκία θα ήταν να πακετάρει τους S-400 και να τους στείλει πίσω στην αποθήκη του Πούτιν. «Το να κρατά αυτά τα οπλικά συστήματα στο έδαφός της είναι τελείως ασύμβατο με τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.Παράλληλα, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει εναλλακτικές στην Άγκυρα και ότι οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν για να λυθεί το ζήτημα τονίζοντας ότι δεν είναι θέμα ούτε τεχνικών ούτε πολιτικών διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε δε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη συνάντησή του με τον Ερντογάν θα εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Ερντογάν: Θα τον ρωτήσω γιατί το κλίμα είναι έκρυθμο στις διμερείς σχέσεις
Τη διεθνή απομόνωση έχει συναντήσει η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα, με τις θέσεις και τις προκλήσεις της να διαταράσσουν το κλίμα των διπλωματικών ισορροπιών. Πριν από τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει κάπως τους τόνους.Σε τελευταίες του δηλώσεις, είπε ότι θα ρωτήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, στη συνάντηση, γιατί «υπάρχει τόση ένταση στις διμερείς σχέσεις», ενώ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη στήριξη των ΗΠΑ στην κουρδική κοινότητα. Προ ημερών, πάντως, ο Ερντογάν εμφανίστηκε διατεθειμένος να ανοίξει νέους ορίζοντες στις σχέσεις των δύο χωρών, ύστερα από τις απανωτές επικρίσεις της Δύσης για την έλλειψη σεβασμού στις αρχές του κράτους δικαίου. «Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε τη μακροχρόνια και πολυδιάστατη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ. Παρόλο που υπάρχουν διαφορές, η συνεργασία μας κατάφερε να αμβλύνει τις δυσκολίες», τόνισε ο Ερντογάν. «Από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας στην ενέργεια, από το εμπόριο στις επενδύσεις, η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ έχει δυναμική», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Εστίασε ακόμη στην επέκταση της εμπορικής συναργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.