Τα "γυρίζουν" οι Ευρωπαίοι για την εκλογή Γιούνκερ στην Κομισιόν
Προσπαθούν να "αγνοήσουν" το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών
Σύνθημα σε πολλές χώρες για αυτές τις Ευρωεκλογές ήταν πως η ψήφος του κάθε πολίτη θα συμβάλει εμμέσως και στην επιλογή του προέδρου της Κομισιόν, καθώς αυτός θα προκύψει από την ομάδα που πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό στο Ευρωκοινοβούλιο.
Με αυτά τα δεδομένα πρόεδρος θα έπρεπε να είναι ήδη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα δεδομένα άλλαξαν και πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί κάποιος από τους άλλους υποψηφίους. Τα σενάρια αυτά πυροδότησε δήλωση της ’νγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι δεν είναι δεδομένη η εκλογή του υποψηφίου που στήριξε και η ίδια, καθώς αυτός δεν απολαμβάνει την αποδοχή από ορισμένες ισχυρές χώρες.
Ανάμεσα σε αυτές η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και η Ολλανδία, οι οποίες έχουν εκφραστεί ανοιχτά κατά του κ. Γιούνκερ. Η Καγκελάριος από την πλευρά της τόνισε ότι "ο πρόεδρος πρέπει να έχει στήριξη από την πλειοψηφία των 28 ηγετών". Την ίδια στιγμή, η συνθήκη προβλέπει ότι οι ηγέτες οφείλουν να ορίσουν κάποιον πρόεδρο της Κομισιόν "λαμβάνοντας υπόψη" το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δεν αναφέρει ρητά πάντως ότι πρέπει να επιλεγεί ο υποψήφιος που έχει αναδείξει το κόμμα που κερδίζει τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.