Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επέκρινε την Πέμπτη με σφοδρότητα την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να μπλοκάρει έναν νόμο που περιορίζει τις αμβλώσεις στο Τέξας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα συνταγματικά δικαιώματα των γυναικών».

«Προκαλεί αντισυνταγματικό χάος η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου»

Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να αναστείλει την ισχύ νόμου που τέθηκε χθες σε εφαρμογή στο Τέξας και απαγορεύει την άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Η απόφασή του Δικαστηρίου «προκαλεί αντισυνταγματικό χάος» και «προσβάλλει το κράτος δικαίου», ανέφερε ο Μπάιντεν σε μια βιτριολική ανακοίνωσή του. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος τόνισε ότι η απόφαση δεν αποτελεί την τελευταία λέξη σε αυτό που αποκάλεσε έναν «ακραίο» πολιτειακό νόμο και υποσχέθηκε μια «άμεση απάντηση» από την κυβέρνησή του, που καλείται να βρει «μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες στο Τέξας έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις».

Το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης, διχασμένο – τέσσερα από τα εννέα μέλη του εναντιώθηκαν στην απόφαση – δεν αποφάνθηκε πάντως για το κατά πόσον ο νόμος είναι συνταγματικός. Επικαλέστηκε «περίπλοκα και νέα διαδικαστικά ζητήματα».

Η απόφαση χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτό, καθώς ο νόμος, που πρακτικά απαγορεύει το 85 ως 90% των αμβλώσεων, παραμένει σε ισχύ στην πολιτεία. Δεν είχε επιβληθεί ποτέ τέτοια απαγόρευση σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από το 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, καθιστώντας συνταγματικό δικαίωμα την πρόσβαση σε τέτοιες επεμβάσεις.