Με τη γήρανση και το θάνατο τα έβαλαν οι δισεκατομμυριούχοι Τζεφ Μπέζος και Γιούρι Μίλνερ. Οι δύο κροίσοι, στην επιθυμία τους να αντιστρέψουν τη γήρανση και να… ξεγελάσουν το θάνατο, χρηματοδοτούν την Alto Labs, μια νεοφυή εταιρεία βιοτεχνολογίας με στόχο το βιολογικό αναπρογραμματισμό, ώστε να επιμηκύνουν τη νεότητα και τη ζωή.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής για την εταιρεία, θα συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες, όπως ο δρ Σίνια Γιαμανάκα, αμισθί, σε συμβουλευτικό ρόλο στο επιστημονικό συμβούλιο, ο οποίος πρωτοστάτησε στην έρευνα για τον επαναπροσδιορισμό κυττάρων, κερδίζοντας το Νόμπελ 2012.

Τι ανακάλυψε

Ανακάλυψε ότι με την προσθήκη τεσσάρων συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα διαφοροποιημένα κύτταρα των ενηλίκων, αυτά μπορούν να επιστρέψουν στην πρώιμη κατάστασή τους. Να μετατραπούν σε πολυδύναμα -εμβρυϊκά κύτταρα ή βλαστοκύτταρα (iPS cells)-, με τις πλήρεις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων που αποτελούν δομικά στοιχεία της νέας ζωής, όπως αναφέρει το «MIT Techology Review».

Θα συμμετάσχει επίσης, ο δρ Χουάν Κάρλος Ιζπίσουα Μπελμόντε, Ισπανός βιολόγος συνεργάτης του Ινστιτούτου Salk της Καλιφόρνια, ο οποίος πρωτοστάτησε στην έρευνα για την εναλλαγή κυττάρων.

Όταν εφάρμοσε την τεχνική των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων

Το 2016, εφάρμοσε την τεχνική των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων του Γιαμανάκα σε ποντίκια, τα οποία παρουσίασαν σημάδια αντιστροφής της ηλικίας τους, χαρακτηρίζοντας την τεχνική επαναπρογραμματισμού ως πιθανό «ελιξίριο ζωής», σύμφωνα με το «Technology Review». Έγινε επίσης γνωστός για τη μίξη εμβρύων μαϊμούδων και ανθρώπων. Στο δυναμικό της εταιρείας συμμετέχει επίσης ο δρ Στιβ Χόρβαθ, ο οποίος ανέπτυξε δείκτες, που μετρούν με ακρίβεια τη γήρανση σε ανθρώπους και ζώα, χρήσιμοι ως «βιολογικό ρολόι» για να μετράται η αποτελεσματικότητα των τεχνικών.

Ακόμη, η Αμερικανίδα βιοχημικός και μοριακή βιολόγος Τζένιφερ Α. Ντούντνα, η οποία συνέβαλε στην εξέλιξη της πρωτοποριακής, επεμβατικής τεχνικής αναδιοργάνωσης του γονιδιώματος CRISPR και βραβεύτηκε το 2020 με το Νόμπελ Χημείας μαζί με τη Γαλλίδα ερευνήτρια δρ Εμανουέλ Σαρπαντιέ. Αλλά και ο δρ Μανιουέλ Σεράνο, από το Institute for Research in Biomedicine, ο οποίος δεν μπορούσε να αρνηθεί μια αμοιβή 10πλάσια από αυτήν που λαμβάνει.

270 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνά της

Η Alto Labs ιδρύθηκε μέσα στο 2021 και έχει συγκεντρώσει υπό τη διοίκηση του CEO Ρίτσαρντ Κλάουσνερ, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, τουλάχιστον 270 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνά της. Στόχος της εταιρείας είναι να βρεθεί μια θεραπεία που θα απέφερε δισεκατομμύρια μακροπρόθεσμα.

«Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε την αναζωογόνηση. Θα έλεγα ότι τα έσοδα υπάρχουν ως ιδέα μελλοντική, αλλά δεν είναι ο άμεσος στόχος», δήλωσε ο Σεράνο. Προς το παρόν, η Alto στοχεύει στην εφαρμογή του επαναπρογραμματισμού με τρόπο που να μη σκοτώνει τα ζώα. Τόσο ο 57χρονος Μπέζος όσο και ο 59χρονος Μίλνερ είναι εξοικειωμένοι με επενδύσεις υπέρ της αντιγήρανσης. Ο Μπέζος έχει επενδύσει στην εταιρεία Unity Biotechnology, ενώ ο Μίλνερ έχει χρηματοδοτήσει αρκετές έρευνες μακροζωίας μέσω του ιδρύματος Milky Way.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time