Με το κόμμα του να καταφέρνει να αποσπάσει το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Όλαφ Σολτς, σίγουρα αποτελεί τον μεγάλο θριαμβευτή των γερμανικών εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι με το 100% των ψήφων καταμετρημένο, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των γερμανικών εκλογών, με ποσοστό 25,7%. Πάντως, τα δύσκολα τώρα φαίνεται πως αρχίζουν, καθώς ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης διαφαίνεται… μακρύς.

Το προφίλ του Όλαφ Σολτς

Το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί μεγάλη προσωπική νίκη για τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος κατόρθωσε να «ξεκολλήσει» το SPD και να το επαναφέρει στην κορυφή, όταν, τον Αύγουστο του 2020 που πήρε το χρίσμα του υποψήφιου καγκελαρίου του SPD, κανένας δεν του έδινε προοπτικές επιτυχίας.

Γεννημένος στο Οσναμπρικ, ο Σολτς μεγάλωσε στο Αμβούργο, ενώ οι γονείς του, βιομηχανικοί εργάτες, τον εξοικείωσαν από μικρό με τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας Βίλι Μπραντ και Χέλμουτ Σμιτ. Μάλιστα, ο Σολτς ακολουθεί τα βήματα του Σμιτ, από το 1975 που εντάχθηκε στο SPD. Έγινε, όπως και ο Σμιτ, κυβερνήτης – δήμαρχος του Αμβούργου και τώρα χτυπά την πόρτα της καγκελαρίας.

Σπούδασε Νομικά στο Αμβούργο, το 1990 έστησε δικό του δικηγορικό γραφείο, από το 1998 είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο Μπρίτα Ερνστ, τοπική βουλευτή στο κρατίδιο του Αμβούργου.

Στις εκλογές του 1998 κέρδισε τη βουλευτική έδρα στην εκλογική του περιφέρεια Hamburg-Altona με 48,1%, ενώ έγινε τοπικός υπουργός Εσωτερικών στο Αμβούργο.

Εξελέγη γραμματέας του SPD το 2002 με 91,3% στο πλευρό του τότε προέδρου του κόμματος και καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Στην τελευταία κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ το 2017 ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, μαζί με το αξίωμα του αντικαγκελαρίου.

Έχασε τη μάχη για την προεδρία του SPD από το αριστερό δίδυμο των Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς και Σάσκια Εσκεν, αλλά δεν έχασε από το οπτικό του πεδίο τον στόχο της καγκελαρίας.