Η αφγανική κεντρική τράπεζα αποστραγγίστηκε από εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τις εβδομάδες πριν από την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. «Τα αποθέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών στα ταμεία της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) στην Καμπούλ έχουν εξαντληθεί, η ΚΤ δεν μπορεί να ικανοποιήσει αιτήματα μετρητών», αναφέρει εμπιστευτική έκθεση ανώτερων διεθνών οικονομικών αξιωματούχων.

«Η μεγαλύτερη πηγή του προβλήματος είναι η κακή διαχείριση στην κεντρική τράπεζα πριν από την ανάληψη των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων για δημοπρασία ασυνήθιστα μεγάλων ποσών δολαρίων ΗΠΑ και μεταφορά χρημάτων από την Καμπούλ σε επαρχιακά υποκαταστήματα». Κατά την προηγούμενη κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα βασιζόταν σε αποστολές μετρητών ύψους 249 εκατομμυρίων δολαρίων, που παραδίδονταν περίπου κάθε τρεις μήνες σε κουτιά δεσμίδων των 100 δολαρίων και αποθηκεύονταν στα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας και του προεδρικού παλατιού, σύμφωνα με τρεις πηγές.

Ο Πρόεδρος του πρώην αφγανικού καθεστώτος, Ασράφ Γκανί, εγκατέλειψε τη χώρα με τέσσερα αυτοκίνητα και ένα ελικόπτερο γεμάτο μετρητά τον Αύγουστο παραδίδοντας τη χώρα στους Ταλιμπάν. Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ατζμάλ Αχμαντί, ο οποίος έφυγε από τη χώρα την επομένη της πτώσης της Καμπούλ, σε αναφορά του στο Twitter απέδωσε τις ελλείψεις μετρητών στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time