Πιο έκδηλος από ποτέ είναι ο εκνευρισμός της Άγκυρας αναφορικά με την διπλωματική αναβάθμιση και ισχυροποίηση της Ελλάδας, μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, αλλά και ενόψει της επικείμενης συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν «οργιάσει» αναφορικά με τις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας, με την εφημερίδα Cumhuriyet, αναφερόμενη στην ελληνοαμερικανική συμφωνία, να κάνει λόγο στο εξώφυλλό της για «ανοιχτή πρόσκληση στις ΗΠΑ από την Ελλάδα». Εκτενής αναφορά δε, γίνεται στο δημοσίευμα, στο ζήτημα της Αλεξανδρούπολης, καθώς ενοχλεί η επικείμενη αμερικανική παρουσία κοντά στα τουρκικά σύνορα.

«Τα βάλανε» και με τις εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Παράλληλα, ενόχληση υπάρχει στον τουρκικό Τύπο και για τις εκδηλώσεις για την 450η επέτειο από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Συγκεκριμένα, στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Χουριέτ, αφήνει αιχμές εναντίον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και κατά του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου. «450 χρόνια μετά oι Έλληνες έχουν την ίδια νοοτροπία» σχολιάζει η εφημερίδα.



Το δημοσίευμα, παρουσιάζει σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, τις δηλώσεις Σακελλαροπούλου και Συρίγου που τόνισαν ότι την Ελλάδα «ωφέλησαν τότε οι συμμαχίες, και τώρα έχει συνάψει συμμαχίες με τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».