Molnupiravir: Τι δείχνουν οι έρευνες για το νέο όπλο στη μάχη κατά της Covid-19
Θα έχει τη μορφή χαπιού
Πράσινο φως για την κυλιόμενη αξιολόγηση του πειραματικού φαρμάκου της αμερικανικής εταιρείας Merck κατά του κοροναϊού άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινάει επιταχυνόμενη αξιολόγηση του φαρμάκου, το οποίο έχει τη μορφή χαπιού και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων κοροναϊού και της πανδημίας.
Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών ερευνών δείχνουν ότι το φάρμακο μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του κοροναϊού να πολλαπλασιασθεί στον οργανισμό και με αυτό τον τρόπο αποτρέπει την ανάγκη νοσηλείας αλλά και το θάνατο ασθενών, σύμφωνα με τον ΕΜΑ.
Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης έδειξαν ότι το φάρμακο μειώνει κατά περίπου 50% τις πιθανότητες νοσηλείας για ασθενείς με κοροναϊό.
Εάν λάβει άδεια κυκλοφορίας, το Molnupiravir θα είναι το πρώτο αντιιικό φάρμακο που χορηγείται από το στόμα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού για τους ενήλικες στον πλανήτη και θα δώσει σημαντική ώθηση στον αγώνα για τον περιορισμό του ιού. Σύμφωνα με ειδικούς των δημόσιων συστημάτων υγείας, το χάπι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς στο σπίτι, να μειώσει τις πιέσεις στα νοσοκομεία και να βοηθήσει στον έλεγχο εξάρσεων του ιού σε φτωχότερες χώρες.
Ήδη η εταιρεία έχει κλείσει συμφωνίες αγοράς με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη. Παράλληλα η Merck έχει ζητήσει την έγκριση του χαπιού από την αμερικανική Αρχή για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων (FDA). Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η απάντηση της αμερικανικής αρχής αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
Ταυτόχρονα η εταιρεία έχει κάνει το ασυνήθιστο βήμα να ζητήσει αδειοδότηση και για διαφορετικά γενόσημα φάρμακα, που θα είναι αντίγραφα του βασικού φαρμάκου προκειμένου να δημιουργήσει ένα επαρκές απόθεμα και να μπορεί να εξυπηρετήσει τις παραγγελίες παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τους Έλληνες επιστήμονες, η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο που δεν μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού και τον υποχρεώνει να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες.
Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, έχουν σημειώσει ότι κάποιοι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για την ασφάλεια του φαρμάκου. Συγκεκριμένα, υπάρχουν απορίες αν θεωρητικά το φάρμακο θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις και στο ανθρώπινο γενετικό υλικό.
Ωστόσο οι καθηγητές έχουν υποστηρίξει ότι τα στοιχεία της εταιρείας και τα αποτελέσματα ακούγονται πολύ ενθαρρυντικά, αν και ακόμη δεν έχουν αξιολογηθεί από κριτές.