Ανωνυμο__1823_x_700_px___67_
Διεθνή

Μπάιντεν - Ερντογάν: Νέα αναβολή στο ραντεβού τους - O Τούρκος πρόεδρος ψάχνει τρόπο να πάρει πίσω τα 1,4 δισ. για τα F-35

Η Τουρκία συνεχίζει να παραμένει σε εγρήγορση μετά από τις αμυντικές Συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία με τους ειδικούς να εκφράζουν τους φόβους της Άγκυρας, ότι αυτού του είδους οι στρατιωτικές συμμαχίες της Αθήνας μπορούν να ακυρώσουν το casus belli της Άγκυρας στο Αιγαίο

Η Τουρκία συνεχίζει να παραμένει σε εγρήγορση μετά από τις αμυντικές Συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία με τις αναλύσεις μάλιστα των ειδικών να εκφράζουν τους φόβους της Άγκυρας ότι αυτού του είδους οι στρατιωτικές συμμαχίες της Αθήνας μπορούν να ακυρώσουν το casus belli της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, ο Ερντογάν υπαναχώρησε από την αρχική του πρόθεση να τραβήξει στα άκρα το σχοινί με τη Δύση και παράλληλα φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες, προκειμένου ο Τούρκος πρόεδρος να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας πάντως ο αναλυτής Ιμπραήμ Κελές, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, εξέφρασε χαρακτηριστικά την ανησυχία ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, γιατί έχει τις «πλάτες» της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

«Αν λοιπόν η Ελλάδα κάνει μία τέτοια τρέλα, που μπορεί άραγε να την κάνει;» αναρωτήθηκε και ο ίδιος απάντησε: «Ναι, μπορεί να την κάνει».

Συνεχίζει επεξηγώντας: «Διότι έχει πίσω της την Αμερική τη Γαλλία και υπάρχουν όπως ανέφερε λίγο πριν και ο καθηγητής μας κύριος Μεχμέτ και οι διμερείς συμφωνίες. Στηριζόμενη σε αυτά μπορεί να το κάνει».

Και συμπλήρωσε: «Όταν η Ελλάδα επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα, η Τουρκία θα επέμβει και η Ελλάδα τι θα πει τότε; Θα πει πως:Αυτό ήταν δικαίωμά μας αλλά όταν προσπαθήσαμε να το εφαρμόσουμε η Τουρκία μας επιτέθηκε».

Στην Τουρκία λοιπόν, είναι προφανές πως υπάρχει ανησυχία για να μην αμφισβητηθεί στην πράξη το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι επίσης σαφές ότι από πλευράς Άγκυρας επιδιώκεται η επαναπροσέγγιση με την Ουάσινγκτον για να μπορέσει να παζαρέψει έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή.

Η Ρώμη έγινε Γλασκώβη

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παραδέχεται πως αναδιπλώθηκε στο θέμα της απέλασης των δέκα δυτικών πρεσβευτών είναι σαφές ότι υπαναχώρησε προσδοκώντας, εκτός όλων των άλλων, να καταφέρει να εξασφαλίσει μια δια ζώσης συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, όχι στη Ρώμη και στο περιθώριο των G20, αλλά πιθανότατα στη Γλασκώβη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για τα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε, ότι δεν άλλαξε στάση για το θέμα.

«Πώς έκανα εγώ πίσω; Εγώ είμαι στην επίθεση. Στο δικό μου λεξικό δεν υπάρχει η λέξη υποχώρηση» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος προς τους δημοσιογράφους.

Και συνέχισε: «Με τον Μπάιντεν μάλλον δε θα συναντηθούμε στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη, αλλά θα συναντηθούμε πιθανότατα στη Γλασκώβη. Στη συνάντησή μας το σημαντικότερο θέμα είναι το ζήτημα της πληρωμής των 1,4 δισ. δολαρίων που έχουμε κάνει για τα F-35. Σχετικά με αυτή την πληρωμή, φυσικά, θα χρειαστεί να συζητήσουμε μαζί τους πως θα μας επιστραφεί».

Υπενθυμίζεται ο Ερντογάν δεν βρέθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ το Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια ακολούθησε η πενταετής ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ αλλά και η πολιτική δήλωση – επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Στην κατεύθυνση της διατήρησης ανοιχτών διαύλων αλλά και προσέγγισης ΗΠΑ και Τουρκίας αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι σύμβουλοι των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησαν τηλεφωνικά και συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, όπως το πώς θα επιλύσουν τις διαφωνίες τους.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μίλησε με τον σύμβουλο του Ερντογάν, τον Ιμπραχίμ Καλίν, για θέματα όπως είναι το Αφγανιστάν, το Μεσανατολικό, ο νότιος Καύκασος και η ανατολική Μεσόγειος, ενώ συζήτησαν και την αμυντική σχέση των δύο χωρών τους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Συμφώνησαν επίσης ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση των διαφορών και «τη διατήρηση εποικοδομητικών διμερών δεσμών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο ρόλος της Βρετανίας

Αυτές οι διεργασίες λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που από πλευράς Ελλάδας έχουν γίνει δύο αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία ενώ με ένα ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Βρετανία η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο που περιλαμβάνει την άμυνα και διπλωματία, ενώ την ίδια στιγμή η Βρετανία έχει άμεση εμπλοκή στο Κυπριακό ενώ ταυτόχρονα έχει παραδοσιακούς δεσμούς και καλές σχέσεις με την Τουρκία.

Μάλιστα, κατά την παρουσία του στο Λονδίνο ο Νίκος Δένδιας ο χαρακτήρισε περιφερειακό ταραξία την Τουρκία και συζήτησε με την Βρετανίδα ομόλογό του γύρω από τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου προαναγγέλλοντας επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Νοέμβριο στο Λονδίνο.

Η αναβάθμιση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία

Η Ελλάδα γνωρίζει τις πολύ καλές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών καλών εμπορικών σχέσεων αλλά και άλλων συμφερόντων, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές. Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρεί υψίστης σημασίας τη συχνή επικοινωνία με το Λονδίνο και την υπενθύμιση του σταθεροποιητικού ρόλου που παίζει η Αθήνα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου.

Τονίζεται ότι και στο κοινό ανακοινωθέν της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία -μετά και την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, όπως αποτυπώνεται στην θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας- γίνονται αιχμηρές αναφορές με αποδέκτη ουσιαστικά την Τουρκία.

Οι δυο χώρες, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της ασφάλειας και της σταθερότητας με βάση τις θεμελιώδεις αρχές σεβασμού του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε θαλάσσιες ζώνες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και την υποχρέωση αποχής από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.