Για αγνώμονα συμπεριφορά της Ρωσικής Εκκλησίας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη μητέρα εκκλησία όπως ανέφερε, έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στη Νέα Υόρκη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μάλιστα προκάλεσε χειροκροτήματα και γέλια όταν αναφερόμενος στο Πατριαρχείο Μόσχας και το γεγονός της διακοπής της ευχαριστιακής κοινωνίας από τη Ρωσική Εκκλησία είπε «σκασίλα μου». «Θύμωσαν και έκοψαν την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έβγαλαν το όνομά μου από τα δίπτυχα και δεν με μνημονεύουν… θα έλεγα σκασίλα μου» ανέφερε και συμπλήρωσε «εμείς εξακολουθούμε και μνημονεύουμε τον Πατριάρχη Κύριλλο όπως παλαιότερα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο ζήτημα της Ουκρανικής Εκκλησίας και της αυτοκεφαλίας και της αντίδρασης από το Πατριαρχείο Μόσχας, επισημαίνοντας ότι η απόδοση του τόμου αυτοκεφαλίας είναι αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας εισακούστηκε το αίτημα των πιστών της χώρας να έχουν τη δική τους Εκκλησία και «να μην υπάγονται, να μην εξαρτώνται και να μην καταδυναστεύονται από τη Μόσχα» όπως ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Εμείς τους δώσαμε τον χριστιανισμό, εμείς τους δώσαμε τα φώτα, εμείς τους δώσαμε το κυριλλικό αλφάβητο δια του οποίου θελήσαμε να τους βοηθήσουμε να καλλιεργήσουν τον πολιτισμό τους, την ταυτότητά τους και αυτοί εκκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάνοντας ιστορική αναδρομή.



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο ξεκίνημα της ομιλίας του αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο καθώς είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Αρχιεπισκοπή Αμερικής μετά την εκλογή του τελευταίου το 2019.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ανέφερε με νόημα «από το Πατριαρχείο έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, γι’ αυτό άλλωστε και τον εκλέξαμε ομόφωνα και τον στείλαμε για να ηγηθεί, όσα χρόνια επιτρέψει ο Κύριος, όπως το θέλει ο Κύριος, της πρώτης και μεγάλης αυτής επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου» συμπληρώνοντας ότι «τον εκλέξαμε γιατί υπό τας παρούσας συνθήκας δεν μπορούσαμε να βρούμε άλλον καλύτερο και καταλληλότερο για αυτήν την περίπτωση».