Ο πρώην σωματοφύλακας του Εμμανουέλ Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών χρόνων για την επίθεση απέναντι σε διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι το 2018, ένας εκ των οποίων ήταν Έλληνας.

Ο Γάλλος δικαστής σημείωσε πως τα δύο από τα τρία έτη της ποινής θα είναι με αναστολή.
Ειδικότερα, ο 30χρονος ήρθε αντιμέτωπος με πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της συμμετοχής σε έκνομες πράξεις, της παρέμβασης στο έργο των δημόσιων υπηρεσιών φορώντας επίσημα διακριτικά χωρίς εξουσιοδότηση, απόκρυψη υλικού βίντεο και παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου.

Επίσης, ο Μπεναλά παραδέχθηκε ότι: «Υπέπεσε σε σφάλμα», όμως υποστήριξε ότι ήθελε απλά να βοηθήσει την αστυνομία και δεν έκανε τίποτα παράνομο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας απασχολήθηκε για μήνες με την συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι άργησε πολύ να διαχειριστεί το μέλος του στενού του περιβάλλοντος.

Η «υπόθεση Μπεναλά», ανάγκασε τον Γάλλο πρόεδρο να παρέμβει, ενώ αρνήθηκε πως το Ελιζέ δεν επιδίωξε να προστατεύσει τον Μπεναλά.

Σημειώνεται πως σε βίντεο που κυκλοφορεί από την ημέρα του περιστατικού, διακρίνεται ο Μπεναλά να επιτίθεται σε διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ελέγχου της αστυνομίας, φορώντας αστυνομικό κράνος.