Το νέο πανδημικό κύμα που βιώνει ο πλανήτης έχει επίκεντρο την Ευρώπη. Ειδικότερα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στα ημερήσια κρούσματα, με την κατάσταση να τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία ανακοίνωσε την Τετάρτη αριθμό-ρεκόρ στα κρούσματα, με 50.196 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, ενώ είναι η πρώτη φορά που η χώρα ξεπέρασε το ορόσημο των 50.000 κρουσμάτων σε μία ημέρα από την αρχή της πανδημίας, με τη χώρα να καταγράφει απανωτά αρνητικά ρεκόρ. Παράλληλα, τις προηγούμενες 24 ώρες 235 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε ως «δραματική» την άνοδο των κρουσμάτων κοροναϊού, μια τάση που διαφαίνεται από τον Οκτώβριο.

«Η πανδημία εξαπλώνεται ξανά με εντυπωσιακό τρόπο», σχολίασε ο εκπρόσωπός της καλώντας τις αρχές των κρατιδίων, που είναι αρμόδιες για να διαχειρίζονται τα ζητήματα υγείας, να λάβουν νέα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, αφόρητη είναι η πίεση και στα νοσοκομεία, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων και το «υγειονομικό έμφραγμα» προέρχεται από το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των Γερμανών πολιτών, που μετά βίας ξεπερνά το 67%. Ακόμη, πολλά κρατίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, όπως η Σαξονία, η Βαυαρία και το Βερολίνο, υιοθέτησαν νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.

Βερολίνο: Πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους

Σε δραστικά μέτρα για την μείωση του ιικού φορτίου προέβη το Βερολίνο, καθώς από τη Δευτέρα θα απαγορευτεί η είσοδος στους ανεμβολίαστους σε εστιατόρια που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, στα μπαρ, στα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του κρατιδίου.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει θα έχουν δικαίωμα εισόδου στους χώρους αυτούς, κάτι που θα ισχύσει για μουσεία και εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους όπου συγκεντρώνονται άνω των 2.000 άτομων (π.χ. αγώνες ποδοσφαίρου). Από τα μέτρα θα εξαιρεθούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για καθαρά ιατρικούς λόγους, ωστόσο θα οφείλουν να προσκομίζουν αρνητικό τεστ κοροναϊού για την είσοδό τους.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι και να περιορίσουν την παρουσία στα γραφεία στο 50% του προσωπικού.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν λόγω «της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων του κοροναϊού» και «της αυξανόμενης πίεσης στις μονάδες εντατικής θεραπείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γερουσία του Βερολίνου. Τα μέτρα αυτά είναι από τα πιο αυστηρά που ισχύουν στη Γερμανία.

Συνολικά στη χώρα σχεδόν 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από covid-19 από την αρχή της πανδημίας.