Συναγερμός έχει προκληθεί σε όλη την Ευρώπη, καθώς η μετάλλαξη «Ο» που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα έχει εντοπιστεί πλέον και στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, το Βέλγιο ανακοίνωσε χθες το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης και πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κοροναϊό.

Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.

Συναγερμός στην Ολλανδία με την πτήση

Παράλληλα, «κόκκινος» συναγερμός σήμανε στις ολλανδικές Αρχές ύστερα από την άφιξη δυο πτήσεων από τη Νότια Αφρική, το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με το Reuters, οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε τεστ για κοροναϊό και, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας, τουλάχιστον 85 επιβάτες είναι θετικοί.

Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν έχει γίνει ακριβές αν είναι φορείς της νέας μετάλλαξης Όμικρον ή της Δέλτα, κάτι που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ώρες.

«Οι ταξιδιώτες με θετικό τεστ θα μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο» διεμήνυσαν χθες οι Αρχές της Ολλανδίας. Οι επιβάτες κατήγγειλαν ότι «κρατήθηκαν» στον αεροδιάδρομο επί ώρες μέχρι να ολοκληρωθούν τα τεστ.

Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ένα νυχτερινό lockdown, τονίζοντας πως τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη αναγκαία καταστήματα στην Ολλανδία θα πρέπει να κλείνουν από τις 5 το απόγευμα τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) έως τις 5 το πρωί, στο πλαίσιο μιας σειράς νέων μέτρων, με στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο η αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα να οδηγήσει στην υπερφόρτωση των νοσοκομείων.