Μπρα ντε φερ
Μπρα ντε φερ Δημήτρης Τάκης Χριστίνα Κοραή
fauci_uhan
Διεθνή

Φάουτσι: Η Όμικρον σαρώνει - Η διαφορά ενός εμβολιασμένου με δύο δόσεις και ενός με τρεις, όταν μολύνονται

«Έχει εκπληκτική ικανότητα εξάπλωσης το νέο στέλεχος»

Οι μετακινήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων θα ενισχύσουν την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού, λέει ο Αντονι Φάουτσι.

 Αυτό αναμένεται να συμβεί ακόμη και μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων κατά της covid-19, όπως προειδοποίησε την Κυριακή ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι, μιλώντας σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

 «Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, έχει μια εκπληκτική ικανότητα εξάπλωσης» τόνισε ο Φάουτσι μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press», του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

 Ο επιδημιολόγος που συμβουλεύει την αμερικανική κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας επισήμανε ότι πλέον το στέλεχος Όμικρον «σαρώνει όλο τον κόσμο», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον μεγάλο αριθμό των Αμερικανών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη κατά της covid-19.

 «Αυτός ο ιός είναι εκπληκτικός», υπογράμμισε ο Φάουτσι. «Θα πάρει το πάνω χέρι και θα δούμε δύσκολες εβδομάδες ή μήνες, καθώς πλησιάζουμε τον χειμώνα». «Εξαπλώνεται πραγματικά γρήγορα, στην κυριολεξία σε όλο τον κόσμο και αναμφίβολα στη χώρα μας» επισήμανε σε άλλη συνέντευξή του στο ABC, εξηγώντας ότι σχεδόν 50.000.000 Αμερικανοί είναι ανεμβολίαστοι.

 «Όταν έχουμε αυτό το επίπεδο ευαλωτότητας και έναν ιό όπως ο Όμικρον, που εξαπλώνεται τόσο γρήγορα, είναι πολύ πιθανό να δούμε σε κάποιες περιοχές της χώρας μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας καθώς και στους υγειονομικούς που εξαντλούνται λόγω αυτού» πρόσθεσε, καλώντας τους Αμερικανούς να κάνουν αναμνηστική δόση εμβολίου.

 Φάουτσι: Πώς βοηθά η τρίτη δόση εμβολίου

«Η διαφορά μεταξύ ενός εμβολιασμένου και ενός ατόμου που έχει κάνει την αναμνηστική δόση όταν μολύνονται (από την covid-19) και ενός ανεμβολίαστου που μολύνεται είναι μεγάλη σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο της σοβαρότητας» της νόσησης, υπογράμμισε ο Φάουτσι.

 «Οι πλήρως εμβολιασμένοι αντιμετωπίζουν καλύτερα (μία ενδεχόμενη μόλυνση), η βέλτιστη προστασία παρέχεται με τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης», σημείωσε.

 Σχεδόν το 73% των Αμερικανών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Μέχρι στιγμής, περίπου το 30% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

 Βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων των CDC, το στέλεχος Όμικρον ευθύνεται για περίπου το 3% των τρεχουσών μολύνσεων, με τα περισσότερα κρούσματα να έχουν καταγραφεί στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

 Από την αρχή της πανδημίας στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 50.000.000 κρούσματα covid-19 και περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της νόσου.