Μία νέα σελίδα για την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα για την έτι περαιτέρω καταξίωση της γυναίκας ως Επαγγελματία στις Ένοπλες Δυνάμεις, «γύρισε» πριν από μερικές ημέρες, με τον απόπλου για επιχειρησιακή ανάπτυξη στον Δυτικό Ειρηνικό ωκεανό του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS “ABRAHAM LINKOLN” (CVN-72) με μία γυναίκα Πλοίαρχο – πιλότο στη θέση του κυβερνήτη του, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του!

Πρόκειται για την Πλοίαρχο Amy Bauernschmidt USN, η οποία ανέλαβε τη διακυβέρνηση του σκάφους τον Αύγουστο του 2021, γινόμενη έτσι η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης (πυρηνοκίνητου) αεροπλανοφόρου. Έκτοτε η κυβερνήτης ασχολείτο με την εκπαίδευση του πληρώματος και την προετοιμασία του σκάφους της για τον προ ημερών απόπλου του αεροπλανοφόρου από το ναύσταθμό του, τον Αεροναυτικό Σταθμό North Island στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, για το πρώτο πολύμηνο ταξίδι του («επιχειρησιακή ανάπτυξη» στην επίσημη ορολογία) στο Δυτικό Ειρηνικό όπου η Θάλασσα της Νοτίου Κίνας κατέχει δεσπόζοντα ρόλο στις μέρες μας.

Σε αυτήν την αποστολή του συγκεκριμένου σκάφους έχουμε και μία άλλη επίσης επιχειρησιακή πρωτιά, που δεν είναι άλλη από την παρθενική παρουσία επί αεροπλανοφόρου για επιχειρήσεις της πρώτης μονάδος της Αεροπορίας του Σώματος των Πεζοναυτών, που είναι εφοδιασμένη με την έκδοση F-35C του πασίγνωστου σύγχρονου αεροσκάφους πέμπτης γενιάς των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή αυτής που απονηώνεται από αεροπλανοφόρα με καταπέλτη και προσνηώνεται σε αυτά με τη χρήση ειδικών συρματόσχινων (επί του καταστρώματος) και ειδικού άγκιστρου (επί της ατράκτου του μαχητικού).

Πρόκειται για την 314 Μοίρα Επιθετικών Μαχητικών Αεροσκαφών των Πεζοναυτών (Marine Fighter Attack Squadron 314), που έτσι έγινε η πρώτη πολεμική Μοίρα F-35C της Αεροπορίας του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών, που αναπτύχθηκε ετοιμοπόλεμη πάνω σε ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του Στόλου, και είναι η δεύτερη πλήρως ετοιμοπόλεμη Μοίρα με F-35C, μετά την αντίστοιχη 147η Μοίρα Επιθετικών Μαχητικών Αεροσκαφών του Ναυτικού (Navy Fighter Attack Squadron 147), που έχει αναπτυχθεί επί του αεροπλανοφόρου USS “CARL VINSON” τον περασμένο Αύγουστο.


Η Πλοίαρχος Amy Bauernschmodt USN είναι απόφοιτος της φημισμένης Ναυτικής Ακαδημίας της Ανναπόλεως, με την Τάξη του 1994. Το 1996 κέρδισε τις πτέρυγες του Ιπταμένου του Αμερικανικού Ναυτικού, ως πιλότος ελικοπτέρων όπου έχει ως τώρα περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσεως στο ενεργητικό της.

Στη διάρκεια της ως σήμερα εξαιρετικά επιτυχούς σταδιοδρομίας της στο Αμερικανικό Ναυτικό έχει υπηρετήσει ως Υποδιοικητής αρχικώς και Διοικητής στη συνέχεια της 70ης Μοίρας Ελικοπτέρων Ναυτικής Επιθέσεως (Helicopter Maritime Strike Sqn. 70), με το προσωνύμιο «Σπαρτιάτες» (Spartans).

Την περίοδο Σεπτεμβρίου 2016 – Ιανουαρίου 2019 υπηρέτησε ως η πρώτη γυναίκα Ύπαρχος πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου επί του USS “ABRAHAM LINCOLN”, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε για περισσότερο από ένα χρόνο ως κυβερνήτης του μεγάλου αποβατικού πλοίου επιθέσεων USS “SAN DIEGO” (LPD-22), του οποίου ανέλαβε κυβερνήτης στις 5 Αυγούστου 2019, προτού αναλάβει επισήμως, στις 19 Αυγούστου 2021 το τιμόνι του USS “ABRAHAM LINCOLN”, που το γνωρίζει άριστα μετά τα τόσα χρόνια που υπηρέτησε σε αυτό ως Ύπαρχος και αφού προηγουμένως ολοκλήρωσε επιτυχώς το εξαιρετικά απαιτητικό σχολείο κυβερνητών αεροπλανοφόρων.

Μια περίοδος διακυβερνήσεως του αεροπλανοφόρου που δεν ξεκίνησε ομαλά, αφού 12 μέρες μετά την τελετή παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων κατέπεσε και συνετρίβη στη θάλασσα ένα ελικόπτερο, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες σε αυτό. Ένα μείζον αεροπορικό συμβάν που τελεί ακόμα υπό διερεύνηση από την επιτροπή των ειδικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τρέχουσα επιχειρησιακή ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου επ’ αυτού επιβαίνει και ο τακτικός διοικητής της Ομάδος Μάχης του σκάφους Υποναύαρχος Jeffrey Anderson, ο οποίος βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με τη διακυβέρνηση του αεροπλανοφόρου, ούτε και επεμβαίνει σε θέματα που αφορούν το προσωπικό του, επικεντρωνόμενος αποκλειστικώς και μόνο στην τακτική διοίκηση των διατιθέμενων αεροσκαφών και πλοίων της δυνάμεώς του.