Τα βλέμματα όλων έχει στρέψει πάνω της η 46χρονη Λιζ Τρας, επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, μετά τον επεισοδιακό διάλογο που είχε την Πέμπτη με τον Ρώσο ομόλογο της Σεργκέι Λαβρόφ. Ποια είναι όμως η εκρηκτική Βρετανίδα ΥΠΕΞ που έριξε λάδι στη ψωτιά στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί.

Η Λιζ Τρας είναι ένας ευθύς άνθρωπος και πολύ φιλόδοξη. Διαθέτει την «εξαιρετική ικανότητα να λέει στα μέλη των Συντηρητικών αυτό που θέλουν να ακούσουν». Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι κυκλοφορούν φήμες που την θέλουν να διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος αλλά και στην ίδια την πρωθυπουργία.

Ανέλαβε το Φόρεϊν Όφις ως αναγνώριση της καλής δουλειάς που έκανε στο υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου. Από τη θέση αυτή, η υπέρμαχος του ελευθέρου εμπορίου που είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά κατόπιν άλλαξε στρατόπεδο, πέτυχε μια σειρά εμπορικών συμφωνιών μετά το Brexit.

H σταδιοδρομία της

Η Λιζ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1975. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πριν από την πολιτική, εργάστηκε ως εμπορική διευθύντρια στη «Shell Oil and Gas Company» πριν γίνει οικονομική διευθύντρια σε βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Είναι η πρώτη γυναίκα των Τόρις που κατάφερε να γίνει υπουργός Εξωτερικών. Για την εφημερίδα «Corriere della Sera», η Λιζ Τρας είναι η «ξανθιά Θάτσερ της νέας χιλιετίας και του Instagram».

Σπούδασε πολιτική, φιλοσοφία και οικονομικά στην Οξφόρδη και εργάστηκε για την πετρελαϊκή εταιρεία Shell. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι, η Λιζ έγινε υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Μπόρις Τζόνσον την διόρισε πρώτα υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια επικεφαλής του Φόρειν Οφις. Υπέγραψε μάλιστα μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit, αν και κάποτε έκανε εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάνοντας τα πρώτα της βήματα στην πολιτική, υποστήριξε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και στη συνέχεια εντάχθηκε στο στρατόπεδο των Τόρις.

Είναι ιδιαίτερα ενεργή στα social media και κυρίως στο Instagram