Η αμερικανική κυβέρνηση ανέβασε μια κλίμακα ακόμη τον τόνο των προειδοποιήσεών της περί επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας πως είναι πιθανό να συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες.

«Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24.

Στο «συμπέρασμα» αυτό έχει καταλήξει η Ουάσινγκτον βλέποντας την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία», σε «όλες τις πλευρές της», επέμεινε.

Η Ρωσία προχωρά σε κλιμάκωση αντί για αποκλιμάκωση, συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο κ. Μπλίνκεν.




«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε τη Ρωσία πως πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσφατα η Ουάσινγκτον προειδοποιούσε περί επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προτού ολοκληρωθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, δηλαδή πριν από την 20ή Φεβρουαρίου.

Μπλίνκεν: Οι πολίτες των ΗΠΑ να φύγουν από τη Λευκορωσία αμέσως

Οι αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην επικράτεια της Λευκορωσίας πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή αμέσως, αναφέρει οδηγία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χθες Δευτέρα, επικαλούμενο τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας κατά μήκος των λευκορωσικών συνόρων με την Ουκρανία.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο πως η Ουάσινγκτον θεωρεί πως η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει σε εισβολή στη Ρωσία εντός ημερών, πιθανόν ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Ζελένσκι: «Την Τετάρτη η Ρωσική εισβολή»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα δήλωσε ότι έχει πληροφορηθεί για επίθεση από τη Μόσχα σε ένα 48ωρο, δηλαδή την προσεχή Τετάρτη.

Την ίδια ώρα και οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για εισβολή σε λίγες ημέρες, παρατηρώντας την ανησυχητική αύξηση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Τετάρτη έχει αναφερθεί από πληροφορίες που προέρχονται από τη CIA ως η ημέρα που θα ξεσπάσει μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Στο διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρει πως στη χώρα, την ημέρα αυτή, θα παίζει παντού ο εθνικός ύμνος από το πρωί, ενώ θα κρεμαστεί η σημαία σε κεντρικά κτίρια, ανακηρύσσοντας μάλιστα την 16η Φεβρουαρίου ως «ημέρα ενότητας».

«Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του προς το έθνος, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία, ενώ νωρίτερα προέτρεψε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που πρόσφατα έφυγαν από την Ουκρανία να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσα σε 24 ώρες.


«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία αν δεν προκληθούμε»

Η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.

Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει.

«Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε