Εν μέσω προειδοποιήσεων από τις δυτικές δυνάμεις ότι επίκειται εισβολή από τη Ρωσία, περισσότερες από δώδεκα χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Ο Ηλίας Ιωαννάκης, εκπαιδευτικός και κάτοικος Μαριούπολης, ο οποίος είναι μάλιστα συντονιστής για την εκπαίδευση στην Ουκρανία και άλλα έξι κράτη, μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA για τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι Έλληνες της περιοχής.

«Θα πάω στο Κίεβο»

«Είμαστε στη Μαριούπολη. Σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν φύγει χάρη στον υπουργό Παιδείας και στο γενικό γραμματέα. Το Σάββατο μόλις έμαθαν τι συμβαίνει έδωσαν την εντολή όλοι οι εκπαιδευτικοί από την Ουκρανία να φύγουν ασφαλείς. 22 άτομα κατέβηκαν το σαββατοκύριακο στην Ελλάδα. Εγώ θα μείνω άλλη μία ημέρα, και μετά θα πάω στο Κίεβο να δούμε τι θα γίνει και εκεί. Εγώ είμαι εδώ από τις 26 Ιουλίου το 2021», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννάκης.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα»

«Η Μαριούπολη αυτή τη στιγμή είναι ήσυχα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η δολοφονία με τους Έλληνες έγινε στην εμπόλεμη ζώνη, σε ένα χωριό 10 χιλιόμετρα μακριά από εδώ. Εμείς ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία μας για το περιστατικό», πρόσθεσε.

«Πρέπει να στηρίξουμε τον ελληνισμό εδώ, είναι 106.000 Έλληνες στην περιοχή. Τα παιδάκια έστω να τα φέρουν σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα, να γνωρίσουν και την πατρίδα», είπε επίσης ο κ. Ιωαννάκης και σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή η Μαριούπολη είναι μια ήσυχη πόλη. Τα πάντα λειτουργούν κανονικά. Η πρώτη γραμμή από τη Μαριούπολη βρίσκεται στα 10 χιλιόμετρα».