Ντόρος έχει ξεσπάσει για το τραπέζι -σιδηρόδρομο, στο οποίο υποδέχθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας.

Ο λόγος δεν είναι μόνον για τα «παγερά» μηνύματα που φέρεται να έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος στην ευρωπαϊκή διπλωματία για τη χαλάρωση της πίεσης στην Ουκρανία βάζοντας Μακρόν και Σολτς σε απόσταση έξι μέτρων, αλλά και γιατί αναθέρμανε μια κόντρα ανάμεσα σε δύο συμμάχους, την Ιταλία και την Ισπανία.

Μια κόντρα που σχετίζεται με το ποιος είναι ο δημιουργός του περιβόητου τραπεζιού, που προκάλεσε πολλά χλευαστικά σχόλια και ειρωνικά memes στα social media.

Ειδικότερα, ο Βιθέντε Ζαραγόζα, επικεφαλής της ομώνυμης επιπλοποιίας στο Αλκασέρ, κοντά στη Βαλένθια, λέει ότι δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως το τραπέζι είναι έργο των χειρών του.

Μιλώντας σε ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Ζαραγόζα είπε ότι μόλις είδε τη φωτογραφία με τους Πούτιν-Μακρόν στα δύο άκρα του τραπεζιού, άρχισε να το μελετά εξονυχιστικά για τυχόν ατέλειες. «Το μάτι που πιάνει και τα παραμικρά ελαττώματα για να βελτιωνόμαστε συνεχώς», είπε προσθέτοντας ότι το τραπέζι κατασκευάστηκε από λευκή αλπική οξιά με μαρκετερί από φύλλα χρυσού.

Ωστόσο, ο Ρενάτο Πολόνια, που διεκδίκησε πρώτος την κατασκευή του τραπεζιού του Πούτιν, έμεινε άναυδος όταν άκουσε τους ισχυρισμούς του Ισπανού συναδέλφου του. «Κοιτάξτε, το άκουσα κι ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω. Έφτιαξα αυτό το έργο το 1995-96 και μάλιστα δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του τραπεζιού σε βιβλία, κυρίως ρωσικά, το 2000. Αυτός ο άνθρωπος, που δεν το γνωρίζω, λέει ότι έφτιαξε το τραπέζι αυτό το 2005, άρα κάτι δεν κολλάει εδώ. Εμείς έχουμε αποδείξεις όλα τα πιστοποιητικά κατασκευής κι ακόμη και την αναγνώριση της δουλειάς μας από τον Ρώσο πρόεδρο, που τότε ήταν ο Μπόρις Γέλτσιν», δήλωσε ο Πολόνια, ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιπλοποιίας Oak στο Κόμο.

Η ισπανική εταιρεία είχε αναλάβει από το 2002 μέχρι το 2006 την κατασκευή επίπλων για το Κρεμλίνο και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μεταξύ των οποίων την κουζίνα και την τραπεζαρία του προέδρου του Ουζμπεκιστάν.

«Έχουμε φτιάξει μεγαλύτερα και ομορφότερα τραπέζια, αλλά βλέποντας τις φωτογραφίες αυτού του τραπεζιού ένιωσα περήφανος ως Ισπανός και μάλιστα από τη Βαλένθια», δήλωσε ο Ζαραγόζα με δάκρυα στα μάτια.

Ωστόσο, ο Πολόνια παραμένει ασυγκίνητος: «Τα βιβλία που δημοσιεύτηκαν το 2000 δείχνουν την εσωτερική διακόσμηση του κτιρίου του Κρεμλίνου όπου βλέπετε τη φωτογραφία του τραπεζιού που εμείς φτιάξαμε», λέει.

«Ίσως ο Ισπανός τύπος να έφτιαξε ένα αντίγραφο που κατέληξε κάπου αλλού, ποιος ξέρει. Για τραπέζι μιλάμε, όχι για αεροπλάνο. Μπορεί να έφτιαξε αντίγραφο», τονίζει.