Δίχως τέλος συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα στην Ουκρανία για δεύτερη ημέρα από τις ρωσικές δυνάμεις και τα ρωσικά στρατεύματα να επελαύνουν από το πρωί της Παρασκευής στο Κίεβο.

Με τις ανθρώπινες απώλειες να αυξάνονται συνεχώς, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τον Ρώσο πρόεδρο να αποδέχεται την πρόσκληση.

Η πρωτεύουσα δέχεται διαρκώς χτυπήματα τόσο από αέρος όσο και από χερσαίες δυνάμεις, ενώ ακούγονται και πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, 137 ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη, ενώ χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Όπως μεταδίδει ανταποκρίτρια του AP: «Βρίσκομαι στα βόρεια του Κίεβου όπου η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει γειτονιές. Αυτή είναι η γέφυρα που ανατίναξε σήμερα η Ουκρανία για να αποτρέψει την προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης. Μπορείτε να δείτε τον κόσμο να φεύγει από την πόλη με τα πόδια και να σκαρφαλώνει πάνω από τα ερείπια».

18.000 όπλα στους εθελοντές – υπερασπιστές της πόλης

Το Κίεβο βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις, οι αρχές καλούν τον πληθυσμό να κάνει ό,τι μπορεί για να αντισταθεί στους εισβολείς.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας «να ενημερώνουν για τις κινήσεις των στρατευμάτων, να φτιάξουν μολότοφ και να εξουδετερώσουν τον εχθρό».

Ένα φυλλάδιο με οδηγίες βήμα προς βήμα για την κατασκευή βομβών βενζίνης έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο, λέει ότι 18.000 πολεμικά όπλα «δόθηκαν σε όλους τους εθελοντές στο Κίεβο, σε όλους εκείνους που θέλουν να υπερασπιστούν την πρωτεύουσά μας».

«Ο ουκρανικός στρατός εισέρχεται τώρα στο Κίεβο για να το υπερασπιστεί. Ζητούμε από όλους τους κατοίκους να μην καταγράφουν σε βίντεο τις κινήσεις του. Αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία της πόλης μας», κατέληξε.