Λουκασενκο
Διεθνή

Ουκρανία: Δεν σκοπεύουμε να συμμετέχουμε στη στρατιωτική επιχείρηση των Ρώσων, δήλωσε ο Λουκασένκο

«Η υποβάθμιση και η υποτίμηση των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών οδήγησε σε κλιμάκωση της στρατιωτικοπολιτικής κατάστασης

Αρνητική θέση ως προς το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής της Λευκορωσίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία πήρε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Δεν έχουμε σχέδια να συμμετάσχουμε στη ρωσική επιχείρηση, δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, ενώ δεν τέθηκε ζήτημα από την ηγεσία της Ρωσίας» ανέφερε και πρόσθεσε πως η περιφρόνηση της Δύσης για το σύστημα ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη, οδήγησε σε κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Η απόλυτη περιφρόνηση του συστήματος ασφαλείας από τη Δύση, η ισοπέδωση του συστήματος ελέγχων και ισορροπιών, που επιτεύχθηκε με δυσκολία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης», ευθύνονται για την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το Belta.

Ο Λευκορώσος ηγέτης τόνισε ότι «η υποβάθμιση και η υποτίμηση των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών» οδήγησε σε κλιμάκωση της στρατιωτικοπολιτικής κατάστασης.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, τα συστήματα αεράμυνας έχουν επίσης τεθεί σε επιφυλακή στη Λευκορωσία. «Ο Υπουργός Άμυνας μου ανέφερε ότι ήταν έτοιμος να καλύψει τα δυτικά σύνορα με άλλα πέντε τάγματα», είπε. «Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Περιμένουμε συνεχώς προκλήσεις από δυτικούς εταίρους. Είτε στην πολιτική, είτε στην οικονομία, είτε στη στρατιωτική σφαίρα», δήλωσε ο Λευκορώσος ηγέτης.

Ο Λουκασένκο μίλησε και για τις χθεσινές διαπραγματεύσεις Ρώσων - Ουκρανών στο Γκόμελ. «Αν σας πούμε πώς οργανώσαμε αυτές τις διαπραγματεύσεις, ήταν ένα ολόκληρο θρίλερ…» παρατήρησε και σημείωσε ότι η συνάντηση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εμπνέει συγκρατημένη αισιοδοξία. Τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

«Οι διαπραγματευτές είναι, απλά, υπέροχοι. Έκαναν περισσότερα από όσα ήταν δυνατόν. Έκαναν έξοχα τη δουλειά τους στο πρώτο στάδιο σε 5 ώρες», είπε ο Λευκορώσος ηγέτης.