Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση του ΟΗΕ, σχεδόν 520.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή έχουν συρρεύσει από την Πέμπτη σε μεθοριακές χώρες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε καταγράψει στις 17:00 ώρα Ελλάδος χθες 519.057 ανθρώπους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στα ρωσικά στρατεύματα και τον ουκρανικό στρατό.

Περισσότεροι από 37 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή ελέγχου του Κιέβου, χωρίς να περιλαμβάνεται η Κριμαία που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία, ούτε οι ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Ο μεγαλύτερος αριθμός

Η Πολωνία έχει υποδεχθεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την Πέμπτη. Αυτοί ανέρχονται συνολικά σε 281.300.

Η Ουγγαρία έχει υποδεχθεί 93.938 πρόσφυγες, ενώ 8.388 είχαν φτάσει στη Μολδαβία χθες. Επιπλέον, 34.361 πρόσφυγες έχουν συρρεύσει στη Ρουμανία, σύμφωνα με την UNHCR.

Στη Σλοβακία

Σε 30.000 ανέρχονται οι πρόσφυγες από την Ουκρανία που έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Σλοβακία από την Πέμπτη, ενώ η UNHCR διευκρίνισε επίσης ότι 40.759 πρόσφυγες συνέχισαν τον δρόμο τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.