Εντείνονται οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας σε πόλεις – κλειδιά στην Ουκρανία, καθώς τα στρατεύματά της προωθούνται σε τρία μέτωπα και μια μεγάλη φάλαγγα οχημάτων προωθείται προς το Κίεβο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, με τον ρωσικό στρατό να βομβαρδίζει, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, κατοικημένες περιοχές σε έναν πόλεμο, όπως είπε, που αποσκοπεί «στο να καταστρέψει τον ουκρανικό λαό».

Οι Ρώσοι ανατίναξαν υποσταθμούς, προκαλώντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση, ενώ έπληξαν και δύο πολυκατοικίες, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο UNIAN.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος, Όλεγκ Σινεγκούμπφ, κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου με τη χρήση Grad και πυραύλων κρουζ στο Χάρκοβο, το οποίο, όμως, όπως λέει, αμύνεται λυσσαλέα.

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΞ της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε να επιβληθούν περισσότερες διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά τη «βάρβαρη» επίθεση στο Χάρκοβο. «Βάρβαροι ρωσικοί πύραυλοι χτυπούν την κεντρική πλατεία Ελευθερίας και τις κατοικημένες περιοχές του Χάρκοβο. Ο Πούτιν δεν είναι σε θέση να διαλύσει την Ουκρανία. Διαπράττει περισσότερα εγκλήματα πολέμου από οργή, δολοφονεί αθώους πολίτες», έγραψε ο Κουλέμπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ζελένσκι: Έγκλημα πολέμου η επίθεση στο Χάρκοβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε έγκλημα πολέμου τον βομβαρδισμό στο Χάρκοβο, που προκάλεσε τον θάνατο αμάχων.

Εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, σκοτώθηκαν χθες στο Χάρκοβο μετά την επίθεση κατά την οποία υπάρχουν έντονες υποψίες ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς σε πολυκατοικίες.


Τουλάχιστον 70 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί στην πόλη Οχτίρκα

Τουλάχιστον 70 Ουκρανοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί όταν τον ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, την Δευτέρα, όπως ενημέρωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, μέσω Facebook.

Παράλληλα, ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας καθώς η εισβολή έχει πλέον μπει στην έκτη της ημέρα. Πέντε ρωσικά μαχητικά κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν χθες, σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda και την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Τα αεροσκάφη φέρονται να καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στις πόλεις Βασίλκιβ και Μπρόβαρι, στην περιοχή γύρω από το Κίεβο. Ένας πύραυλος Κρουζ κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν κοντά στο Κίεβο, κατά τις ίδιες πηγές.


Ρωσικά στρατεύματα στη Χερσώνα

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο twitter δείχνουν πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει μέσα στην πόλη της Χερσώνα. Μάλιστα ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Κολιχάγεφ σε μήνυμά του στο Facebook αναφέρει πως «σδτις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».


Στον έλεγχο των Ρώσων μεγάλο τμήμα των ακτών της νοτιανατολικής Ουκρανίας

Η νύχτα ήταν εφιαλτική και για τη Μαριούπολη με το αδιάκοπο σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις να προκαλούν το θάνατο αμάχων, να βυθίζουν την πόλη στο σκοτάδι, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις υποδομές και τη λειτουργία του Διαδικτύου. «Επί πέντε μέρες βομβάρδιζαν κατοικημένες περιοχές. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, με Grad, με αεροπορικές επιθέσεις. Καταστράφηκαν αστικές υποδομές, σχολία, σπίτια. Γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν, υπάρχουν πόλλοί τραυματίες», δήλωσε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Oι φιλορώσοι αυτονομιστές σκοπεύουν να κυκλώσουν σήμερα τη Μαριούπολη.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ είπε ότι οι δυνάμεις του σκοπεύουν να κυκλώσουν σήμερα τη Μαριούπολη, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

«Στόχος για σήμερα είναι να κυκλώσουμε άμεσα τη Μαριούπολη», είπε ο Ντένις Πουσίλιν σε τηλεοπτική του συνέντευξη.


Οι στόχοι των Ρώσων

Οι ρωσικές δυνάμεις συναντούν σφοδρότερη της αναμενομένης αντίσταση από έναν «ανεπαρκώς εξοπλισμένο και υποδεέστερο ουκρανικό στρατό», όπως τόνισαν αξιωματούχοι δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκάθαρο επιχειρησιακό στόχο, αφού ελέγξουν το κομμάτι της Ουκρανίας ανατολικά του Δνείπερου και την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, ίσως αφήνοντας λίγο πιο πίσω την Οδησσό, να δώσουν προτεραιότητα στην γρήγορη κατάκτηση του Κιέβου.

Συναντούν ωστόσο σοβαρές αντιδράσεις σε μεγάλες πόλεις όπως το Χάρκοβο, γι’ αυτό και ενισχύουν κι άλλο τις δυνάμεις τους, επιστρατεύουν βαριά όπλα, ακόμα και πυκνούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που δεν είχαν σημειωθεί το πρώτο τετραήμερο, τουλάχιστον όχι σε τόση ένταση.


Τα προβλήματα των Ρώσων στο πεδίο της μάχης

Ωστόσο, εκτός από τη σφοδρή αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων και των αμάχων, η ρωσική πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη και με υλικοτεχνικές προκλήσεις, με τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου να αντιμετωπίζουν και ελλείψεις καυσίμων, πυρομαχικών και τροφίμων, όπως αναφέρει ανάλυση του CNN.

«Έχουν προβλήματα», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ για τις ρωσικές δυνάμεις, επισημαίνοντας τις τελευταίες πληροφορίες της συμμαχίας. «Τους λείπει το ντίζελ, προχωρούν πολύ αργά και το ηθικό είναι προφανώς θέμα», σημείωσε ο ίδιος. Όμως, άλλος ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους την Κυριακή ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μόνο τα 2/3 της συνολικής μαχητικής της δύναμης, αφήνοντας ένα σημαντικό ποσό δυνάμεων διαθέσιμο για να πιέσει την επίθεση.