Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, οι οποίοι συζήτησαν τα δραματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία. Κατά τη συνομιλία των δύο διπλωματών, ο Κινέζος ΥΠΕΞ μετέφερε την πρόθεση του Πεκίνου να διαδραματίσει «έναν ρόλο» μεσολαβητή προς τη Ρωσία, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι της διπλωματίας.

Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη για τα χτυπήματα και τις απώλειες αμάχων». Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας τόνισε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς της με την Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης, το Πεκίνο «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών». Στην ανακοίνωση, ωστόσο, δεν υπάρχει αναφορά ή καταδίκη στη ρωσική εισβολή, ενώ δεν υπάρχει αναφορά ούτε στην αξίωση που προβάλει η Μόσχα για τη διεθνή αναγνώριση προσάρτησης της Κριμαίας ή για την ατονόμιση των περιοχών του Ντονμπάς.

Κριτική για την επεκτατικότητα του ΝΑΤΟ


Ωστόσο, η Κίνα διατήρησε την κριτική διάθεση προς το ΝΑΤΟ, δηλώνοντας την Τρίτη ότι η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί με επέκταση και ενίσχυση των στρατιωτικών συμμαχιών.

Σε δήλωσή του, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ είπε ότι «ζήτησε από τον Wang Yi να χρησιμοποιήσει το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας για να αναγκάσει τη Ρωσία να σταματήσει την ένοπλη επιθετικότητά της εναντίον του ουκρανικού λαού». Ο Κουμπέλα πρόσθεσε ότι ο Κινέζος ομόλογός του τον διαβεβαίωσε «για την ετοιμότητα της Κίνας να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να τερματίσει τον πόλεμο στο ουκρανικό έδαφος μέσω της διπλωματίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος που κατέχει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Για αλλαγή στάσης της Κίνας κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές 

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η πρόθεση του Πεκίνου για διαμεσολάβηση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, σηματοδοτεί μία ένδειξη αλλαγής σε επίπεδο τακτικής. Λίγες ημέρες πριν την εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης είχε σχολιάσει ως «συνδυασμό παραγόντων» την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποφεύγοντας να την χαρακτηρίσει «παραβίαση». Ο ίδιος εκπρόσωπος είχε χαρακτηρίσει «ένοχη» την Ουκρανία για την κρίση, καθώς «ενίσχυσε τις εντάσεις, προκαλώντας την πιθανότητα ενός πολέμου».

Πριν λίγα 24ωρα, το Πεκίνο, μαζί με την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε αποχή από το ψήφισμα του ΟΗΕ κατά της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να ασκεί το δικαίωμα του βέτο και να το ακυρώνει.

Κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, με τις δύο υπερδυνάμεις να υπογράφουν σειρά από συμφωνίες και συνεργασίες μεταξύ τους.

Γιατί παρουσιάζει πιο «εναλλακτική» πολιτική η Κίνα; Σύμφωνα με αναλυτές, το Πεκίνο θέλει να διαδραματίσει τον ρόλο του παγκόσμιο ειρηνοποιού, αξιοποιώντας τις σχέσεις που έχει με το Κρεμλίνο.