Η Κάγια Κάλας μίλησε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ειδικότερα, η πρωθυπουργός της Εσθονίας υπογράμμισε ότι: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτούς που μάχονται για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, δίνοντας επίσης χρόνο για τις κυρώσεις και τα μέτρα απομόνωσης ώστε να λειτουργήσουν πλήρως. Αυτό από την πλευρά μας απαιτεί συνεχή προσπάθεια». 
«Ο Πούτιν θα μας τεστάρει και ναι θα πρέπει να αντισταθούμε», ανέφερε η πρωθυπουργός της Εσθονίας.

Η Κάγια Κάλας είπε ότι: «Η Ρωσία αναμένει από εμάς να κάνουμε ένα βήμα πίσω σύντομα», και συμπλήρωσε ότι η Ουκρανία μάχεται επίσης για την Ευρώπη.

«Έχουμε κι εμείς εμπειρία με τη Ρωσία»

«Εμείς οι Εσθονοί έχουμε κάποια εμπειρία όσον αφορά την απέλαση και το να φεύγουμε από πολέμους», σημείωσε προσθέτοντας ότι: «Έχουμε επίσης κάποια εμπειρία με τη Ρωσία, την οποία προσπαθούμε να μοιραστούμε με την ΕΕ από όταν ενταχθήκαμε».

«Θα πρέπει να εξασκήσουμε τη στρατηγική υπομονή γιατί η ειρήνη δεν θα εμφανιστεί αύριο», είπε η πρωθυπουργός της Εσθονίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να σταματήσει η ΕΕ να εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, αλλά και στο ότι η ΕΕ πρέπει να πηγαίνει «χέρι-χέρι» με το ΝΑΤΟ.

ΝΑΤΟ: Βρετανικά μαχητικά F-35 προσγειώθηκαν στην Εσθονία

Βρετανικά μαχητικά F-35 προσγειώθηκαν στην Εσθονία, προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Τα μαχητικά της RAF 5ης γενιάς προστέθηκαν στα αμερικανικά, βελγικά και ολλανδικά που επιτηρούν τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ευρώπης, ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

«Το F-35 έχει απίστευτες δυνατότητες που μαζί με τα Typhoons διατηρούν την ασφάλεια του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και συμβάλλουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα πολεμικές πληροφορίες και να πραγματοποιεί αποστολές αέρος-αέρος», δήλωσε ο Βρετανός μοίραρχος Philip Marr.

Τα βρετανικά F-35 θα πετούν στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής.