Εάν ισχύουν οι εκτιμήσεις πολλών έγκυρων αναλυτών, οι ρωσικές δυνάμεις δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα κατά την ανάπτυξή τους προς το Κίεβο επειδή είχαν κολλήσει επί ημέρες στη λάσπη.

Όπως αναφέρει η Washington Post η λάσπη δεν οφειλόταν σε κάποιο φυσικό φαινόμενο αλλά από την στρατηγική απόφαση των Ουκρανών να πλημμυρίσουν σκοπίμως τις περιοχές από τις οποίες επρόκειτο να περάσουν οι χερσαίες ρωσικές δυνάμεις.

Η Washington Post επικαλείται δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής Planet Labs PBC, στις οποίες μια μεγάλη περιοχή βορειοανατολικά του κέντρου του Κιέβου μοιάζει σαν να έχει πλημμυρίσει.



Στην πρώτη φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 22 Φεβρουαρίου, η εν λόγω περιοχή παρουσιάζεται ανοιχτόχρωμη και στεγνή.

Στη δεύτερη φωτογραφία με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου, η ίδια περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά του Δνείπερου ποταμού είναι πλέον σκουρόχρωμη και μοιάζει σαν να έχει πλημμυρίσει.



Αναλυτές εκτιμούν πως οι Ουκρανοί πλημμύρισαν τη συγκεκριμένη περιοχή σκόπιμα για να ανακόψουν την πορεία των Ρώσων.













«Όταν αμύνεσαι, προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι έχεις στη διάθεσή σου […] Στην ιστορία έχουμε πολλά παραδείγματα όπου χώρες ή στρατιωτικοί δρώντες είχαν κατασκευάσει οχυρωματικές γραμμές: τείχη, χαρακώματα, φρούρια και καταφύγια. Αλλά συχνά ξεχνάμε ότι για τον ίδιο λόγο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και ποτάμια, έλη και αμυντικές γραμμές από νερό» σχολιάζει η Marta Kepe, αναλύτρια της Rand Corp, με την Washington Post να αναφέρει πως το νερό έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν ως γραμμή άμυνας: για παράδειγμα στην Ολλανδία, στην Φινλανδία και στη Σοβιετική Ένωση αλλά και μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.