Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, ανακοίνωσε την οργάνωση 12 ανθρωπιστικών διαδρόμων από διαφορετικές πόλεις που βρίσκονται σε αποκλεισμό από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις

Πρόκειται για μία κίνηση που δίνει «ανάσα» σε χιλιάδες εγκλωβισμένους αμάχους που θέλουν να απομακρυνθούν από τα πεδία των μαχών και η οποία, αναμενόταν με μεγάλη αγωνία, μετά και το «μπαράζ» διπλωματικών επαφών που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ενημέρωσε ότι κονβόι με τρόφιμα και φάρμακα έχουν ήδη ξεκινήσει την πορεία τους και κατευθύνονται προς τις πόλεις που βρίσκονται υπό καθεστώς πολιορκίας και υπάρχουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι άμαχοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ζελένσκι, τα κονβόι με τα τρόφιμα και τα φάρμακα κατευθύνονται προς τις πόλεις: Izyum, Enerhodar, Volnovakha, Polohy, Bucha, Hostomel, Borodyanka, Andriivka, Mykulychi Makariv, Kozarovychi και Mariupol.

Όπως τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο στρατός της χώρας του έχει φροντίσει για την παύση του πυρός στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι άμαχοι κατά τη διαδικασία της εκκένωσης. Επεσήμανε, ωστόσο, τον κίνδυνο να «σπάσει» η προσπάθεια από τους Ρώσους στρατιώτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο είχε συμβεί τις προηγούμενες ημέρες.