Οι ΗΠΑ βάζουν στο «στόχαστρό» τους πλέον και την Κίνα, λόγω της στάσης της υπέρ της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ενόψει της αυριανής συνομιλίας του προέδρου Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ο Λευκός Οίκος προετοιμάζει το έδαφος για τον τόνο που αναμένεται να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ σχετικά με τη στάση και τον ρόλο της Κίνας στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ απειλούν την Κίνα με κυρώσεις, καθώς η χώρα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με οποιεσδήποτε ενέργειές της στηρίζουν τις κινήσεις της Μόσχας.

«Ανησυχία» εκφράζει ο Λευκός Οίκος για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας από την Κίνα

Ο Λευκός Οίκος απάντησε, εκφράζοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Κίνα θα μπορούσε να στείλει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι ευθύς και διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στον κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν αύριο, Παρασκευή.

Μάλιστα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, σχολίασε με νόημα ότι το γεγονός πως η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας «λέει πολλά».

Νωρίτερα, πάντως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Zhao Lijian ανέφερε ότι ότι «το κλειδί για την επίλυση της ρωσοουκρανικής κρίσης βρίσκεται στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ». Όπως υποστήριξε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι η Κίνα προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα.

Τόνισε δε, ότι «οι εμπνευστές της κρίσης στην Ουκρανία θα πρέπει να αναλογιστούν προσεκτικά τον ρόλο τους σε αυτήν, να αναλάβουν ειλικρινά τις ευθύνες τους και να λάβουν πρακτικά μέτρα για να εκτονώσουν την κατάσταση και να λύσουν το πρόβλημα, αντί να κατηγορούν άλλους».

Η απόφαση των ΗΠΑ για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, επεσήμανε ο Lijian.

Ανέφερε, τέλος, ότι η θέση της Κίνας στο ουκρανικό ζήτημα είναι δίκαιη και αντικειμενική, ενώ διαμήνυσε ότι «οι χώρες που θα έπρεπε πραγματικά να «αισθάνονται άβολα, είναι εκείνες που πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει τον Ψυχρό Πόλεμο και μπορούν να κυριαρχήσουν στον κόσμο, αγνοώντας τις ανησυχίες των άλλων χωρών».