Ανακοινώθηκε επισήμως η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί πως καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Έτσι λοιπόν, ύστερα από αρκετούς μήνες κατά τους οποίους η πανδημία έβαζε «φρένα» ενώ τις τελευταίες εβδομάδες τα βλέμματα όλων είναι στραμμένη στο μέτωπο της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει το δεύτερο υπερατλαντικό ταξίδι για να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει συναντηθεί και με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αναμφισβήτητα η εν λόγω συνάντηση αποτελεί μία ακόμα επισφράγιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας που σε αυτή τη φάση είναι στο ιστορικά υψηλότερο σημείο της.

Η χώρα μας κρίνεται ως ένας ιδιαιτέρως «ασφαλής» και αξιόλογος σύμμαχος των ΗΠΑ, καθώς η γεωγραφική της θέση είναι σε κομβικό σημείο. Παράλληλα, η ενεργός εμπλοκή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, με την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος της Ουκρανίας, αλλά και την αποστολή αμυντικού υλικού στο Κίεβο, έστειλε τα σωστά μηνύματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Συναντήσεις με αξιωματούχους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός του προέδρου Μπάιντεν θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει και με άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης θα μιλήσει σε think tanks, ενώ θα έχει επαφές με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Η ατζέντα της συνάντησης

Πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και οι κυρώσεις προς τη Ρωσία.
Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τετ α τετ στον Αμερικανό πρόεδρο όλα τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, αλλά και τον τουρκικό αναθεωρητισμό, τα θέματα ασφάλειας στο ΝΑΤΟ, αλλά και τα ζητήματα ενεργειακής επάρκειας.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δήλωσή της τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι «μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η ισχυρή διμερής σχέση των δύο χωρών».
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είναι κάτι παραπάνω από θερμή και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο «Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας».

Την ίδια στιγμή, είναι τεράστιας σημασίας η αναφορά που έκανε η κυρία Ψάκι στα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας.
«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για γενιές».