O Τζο Μπάιντεν περιέγραψε τις συνέπειες στον Σι Τζινπίνγκ, εάν η Κίνα βοηθήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιέγραψε στον Κινέζο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης την Παρασκευή «τις επιπτώσεις και τις συνέπειες», εάν το Πεκίνο παράσχει υλική στήριξη στη Ρωσία, την ώρα που επιτίθεται σε ουκρανικές πόλεις και αμάχους, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε τη στήριξή του για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών μας», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος σε δελτίο τύπου.

Δύο ώρες η επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Σι

Την ίδια ώρα, Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Κινέζο ομόλογό του πως η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες όχι μόνο εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά επίσης από τον ευρύτερο κόσμο, εάν το Πεκίνο προσφέρει υλική στήριξη στη Ρωσία στον πόλεμό εναντίον της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά με την επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Σι, επισήμανε πως η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών «ήταν άμεση, ουσιαστική και λεπτομερής».

«Θα δούμε τι αποφάσεις θα πάρει η Κίνα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η συνομιλία Μπάιντεν-Σι

Σημειώνεται πως όσο η επικοινωνία μεταξύ των ηγετών Αμερικής και Κίνας βρισκόταν σε εξέλιξη, το CNN δημοσίευσε τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη συνομιλία είναι τόσο σημαντική, εν μέσω της συνεχιζόμενης αναταραχής.

Πρώτον, γιατί έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας: Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Κίνα εξετάζει εάν θα παράσχει στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια στη Ρωσία, η οποία έχει κάνει, κατά πληροφορίες της αμερικανικής πλευράς, σχετικό αίτημα, καθώς ο στρατός της έχει μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία. Εάν η Κίνα συμφωνήσει, θα μπορούσε να επιβαρύνει τη σχέση της με τη Δύση για τις επόμενες δεκαετίες.

Δεύτερον, η Κίνα θα μπορούσε να παράσχει στη Ρωσία μια σειρά από μέσα υποστήριξης. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι η Κίνα θα ήταν πρόθυμη να παράσχει στη Ρωσία μεγάλο επιθετικό εξοπλισμό, όπως τανκς ή αεριωθούμενα, αλλά κάτι πιο μικρό, όπως γεύματα, πυρομαχικά, ανταλλακτικά ή εξοπλισμό επιτήρησης.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Μπάιντεν ήλπιζε να καταστήσει σαφές στον Σι τα αρνητικά της βοήθειας στον πόλεμο της Ρωσίας, είτε μέσω στρατιωτικής είτε οικονομικής βοήθειας. Επρόκειτο να καταστήσει σαφές ότι: «Η Κίνα θα φέρει την ευθύνη για οποιεσδήποτε ενέργειες λάβει για να υποστηρίξει την επιθετικότητα της Ρωσίας και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε κόστος», δήλωσε ο Μπλίνκεν πριν από την επικοινωνία.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ πρέπει να διαχειριστούν μια «ψυχρή» συνεργασία: Ακόμη και πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν επιφυλακτικά την κατάσταση, καθώς ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ πλησίαζαν περισσότερο.

Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η συνεργασία είχε τις ρίζες της σε «πολλούς και πολύ ψυχρούς λόγους». Έκτοτε, έχει δοκιμαστεί η συνεργασία χωρίς όρια, η Κίνα ζυγίζει πώς να απαντήσει στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας έχει δημιουργήσει κύματα ανησυχίας σε όλο τον κόσμο. Μια χώρα που παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση είναι η Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικεί η Κίνα. Το Πεκίνο πρόσφατα ενίσχυσε τις στρατιωτικές πτήσεις κοντά στο νησί και προειδοποίησε για την αμερικανική υποστήριξη.

Τέλος, το CNN εξηγεί πως ο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ έχουν πολύ διαφορετικές κοσμοθεωρίες: Πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν φαινόταν ότι είχε την πρόθεση να επικεντρώσει εκ νέου την αμερικανική εξωτερική πολιτική προς την Ασία, όπου θεωρεί τον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως καθοριστική πρόκληση του επόμενου αιώνα. Και ενώ η κρίση στην Ουκρανία έχει απασχολήσει τον Λευκό Οίκο τις τελευταίες εβδομάδες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι εξακολουθούν να είναι σε θέση να διατηρήσουν το κυρίαρχο όραμά τους.