Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έκαναν καμία σημαντική προέλαση στις 21 Μαρτίου, ενώ βορειοδυτικά και βορειοανατολικά του Κιέβου συνέχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη και να ενισχύουν τις αμυντικές θέσεις. Χωρίς να διεξάγουν μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πιέζουν τον θύλακα της Μαριούπολης και πραγματοποίησαν αρκετές ανεπιτυχείς επιθέσεις στις Περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, αλλά δεν εξαπέλυσαν καμία επιθετική επιχείρηση γύρω από τη Χερσώνα. Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιθετική επιχείρηση προς τις πόλεις Τσερνίχιβ, Σούμι ή Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας τις τελευταίες 24 ώρες.

Πράγμα που συνεπάγεται ότι η Μόσχα αναγκάζεται σε αναθεώρηση σχεδίων.

Άμυνα από πλευρά της Ρωσίας

Εδώ και αρκετές ημέρες έχει σταματήσει η προέλαση των Ρώσων οι οποίοι βλέπουν τον ανεφοδιασμό τους να μην πετυχαίνει και μένουν βορά στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών οι οποίοι καταστρέφουν βαρύ οπλισμό, ενώ άλλον τον οικειοποιούνται, την ώρα που η Μόσχα παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως έχει υποστεί μεγάλες απώλειες τις οποίες τοποθέτησε σε πάνω από 9.000 στρατιώτες.

Απώλεια περίπου 10.000 Ρώσων στρατιωτών

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ρωσική εφημερίδα, οι απώλειες της Μόσχας στο πεδίο ανέρχονται στους 9.861 στρατιώτες. Μέχρι τώρα το Κρεμλίνο είχε αναφέρει μόνο μία φορά στις αρχές της εισβολής έναν αριθμό 498 νεκρών στρατιωτών του, αλλά έκτοτε δεν είχε κάνει κάποια ενημέρωση. Αν και η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι οι απώλειες των Ρώσων είναι ακόμα μεγαλύτερες και ξεπερνούν τις 15.000, το δημοσίευμα προκάλεσε σοκ. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι λίγο αργότερα αποσύρθηκε. Επιβεβαιώνεται έτσι το τεράστιο κόστος που έχει για τον Πούτιν η εισβολή ακόμα και στο στρατιωτικό πεδίο, παρά την προφανή υπεροχή στρατιωτικών συσχετισμών που διαθέτει η Ρωσία.

Τοποθετούνται νάρκες στα πέριξ του Κιέβου

Οι δυσκολίες αυτές που αντιμετωπίζει η Ρωσία έχουν οδηγήσει τις μονάδες στο πεδίο της μάχης να λαμβάνουν πιο αμυντική στάση, όπως συμβαίνει στα πέριξ του Κιέβου. Σύμφωνα με εικόνες οι οποίες δημοσιεύονται στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δυνάμεις του Κρεμλίνου εμφανίζονται να σκάβουν αμυντικές τοποθεσίες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, τοποθετώντας δε και νάρκες.

Διεθνής Τύπος

Σύμφωνα με τους Times, μια στρατιωτική πηγή είπε στην εφημερίδα ότι η ναρκοθέτηση ήταν μέρος της νέας «αμυντικής στάσης» της Ρωσίας και «υποδεικνύει ότι βρίσκονται σε αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Όπως αναφέρει η Daily Mail μάλιστα, αναλυτές επεσήμαναν στο Associated Press ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί δυτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το τεράστιο έργο της εξουδετέρωσης εκρηκτικών μόλις τελειώσει ο πόλεμος. «Ένας τεράστιος αριθμός οβίδων και ναρκών έχουν εκτοξευθεί στην Ουκρανία και ένα μεγάλο μέρος δεν έχει εκραγεί, παραμένουν κάτω από τα ερείπια και αποτελούν πραγματική απειλή. Θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες, για να τα εκτονώσουμε», είπε σχετική πηγή.

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν επίσης τοποθετήσει νάρκες σε γέφυρες, αεροδρόμια και άλλες βασικές υποδομές για να εμποδίσουν τους Ρώσους να τις χρησιμοποιήσουν. «Δεν θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τις νάρκες από όλη αυτή την επικράτεια, γι' αυτό ζήτησα από τους διεθνείς εταίρους και τους συναδέλφους μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να προετοιμάσουν ομάδες εμπειρογνωμόνων για να ναρκοθετήσουν τις περιοχές μάχης και τις εγκαταστάσεις που δέχθηκαν βομβαρδισμό», ανέφερε η παραπάνω πηγή.