Η πληροφορία που έκανε τον γύρο του διαδικτύου σχετικά με τη δηλητηρίαση του Ρώσου ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς καθώς και κάποιων άλλων μελών της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, διαψεύστηκε μερικώς λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του αρχικού ρεπορτάζ της The Wall Street Journal.

Περιβαλλοντικοί λόγοι

Ανώνυμη πηγή, «Αμερικανός αξιωματούχος», όπως αναφέρθηκε, δήλωσε ότι τα συμπτώματα που περιγράφονται στις σχετικές διαδόσεις, δεν οφείλονται σε εσκεμμένη δόλια ενέργεια -με δράστες Ρώσους, προφανώς- αλλά σε «περιβαλλοντικούς λόγους».

Απίθανο λένε οι ειδικοί

Από την πλευρά του το βρετανικό δίκτυο BBC αποτάθηκε σε ειδικό περί του χημικού πολέμου, ονόματι Hamish De Bretton-Gordon. Ο οποίος αποφάνθηκε κατηγορηματικά πως «είναι εξαιρετικά απίθανο ότι «περιβαλλοντικά αίτια» προκάλεσαν τέτοιου είδους συμπτώματα». Ο Hamish De Bretton-Gordon αναφερόταν στην ερυθροφθαλμία, την επίμονη και επώδυνη δακρύρροια, την ξηροδερμία και την απολέπιση που εκδηλώθηκε -πάντα σύμφωνα με τις φήμες- στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον άλλα δύο άτομα.

Σοβαρά τα συμπτώματα

Κάποιες άλλες πηγές παρουσίαζαν τα συμπτώματα σαν ακόμη πιο σοβαρά, κάνοντας λόγο για προσωρινή τύφλωση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς κατόπιν του δηλητηριασμού. Και ότι, μάλιστα, ο Ρώσος κροίσος χρειάστηκε να νοσηλευτεί επειγόντως σε νοσοκομείο στην Τουρκία προκειμένου να συνέλθει.

Όμως, ένας εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, ο Ihor Zhovkva, δήλωσε στο BBC ότι «μολονότι δεν έχω μιλήσει με τον κ. Αμπράμοβιτς, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι τα μέλη της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι 'καλά στην υγεία τους' και ότι ένας εξ αυτών χαρακτήρισε σαν 'ψεύτικη' την όλη ιστορία περί δηλητηριασμού».

Πυκνώνει το μυστήριο

Συνεπώς, ύστερα απ’ τις αλλεπάλληλες εξελίξεις, το μυστήριο γύρω από το εάν διεπράχθη απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και των υπολοίπων της ουκρανικής αντιπροσωπείας πυκνώνει αντί να λύνεται.