Πιθανότατα η δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς να οφείλεται στην κατανάλωση σοκολάτας και νερού, καθώς ήταν τα μόνα που κατανάλωσε κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής ερευνητής που αποκάλυψε την δηλητηρίαση του Ρομάν Αμπράμοβιτς είπε ότι η χημική επίθεση ήταν μια προειδοποίηση προς τον Ρώσο ολιγάρχη και άλλους να μην προδώσουν το Κρεμλίνο.

«Δεν ήθελαν να σκοτώσουν τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, απλά να τον προειδοποιήσουν»

Ο Κρίστο Γκρόζεφ, Ρώσος ερευνητής για το ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bellingcat, επισήμανε ότι ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης δεν έπρεπε να πεθάνει από τη δηλητηρίαση που στόχευε τον ίδιο και δύο Ουκρανούς διαπραγματευτές.

«Η δόση δεν ήταν αρκετά υψηλή για να σκοτώσει κανέναν από τους τρεις, ο πιο πιθανός στόχος θα ήταν ο Αμπράμοβιτς. Και έχει μία λογική. Εννοώ, προσφέρθηκε να παίξει αυτό το ρόλο του έντιμου μεσολαβητή, την ώρα που άλλοι ολιγάρχες είχαν προσπάθησαν να κρατήσουν αποστάσεις από το Κρεμλίνο και επέκριναν τον πόλεμο. Επομένως, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως προειδοποιητικό σημάδι γι’ αυτούς να μην ενταχθούν στις τάξεις εκείνων που διαφωνούν και να μην είναι υπερβολικά έντιμοι μεσολαβητές», δήλωσε στο Times Radio.

Όπως δήλωσε στους Financial Times μια πηγή κοντά στο Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη δηλητηρίαση και τις επιπτώσεις της: «Τυφλώθηκαν την επόμενη μέρα. Δεν προσδιορίσαμε την ουσία. Δεν έχουμε ιδέα ποιος ήταν πίσω από την επίθεση, αλλά φαίνεται πως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ήταν ο κύριος στόχος».

Ένας άλλος είπε πως «σίγουρα δεν ήταν Νόβιτσοκ», προσθέτοντας πως «δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποιος το έκανε, οι Ουκρανοί ή οι Ρώσοι».


«Κατανάλωσε μόνο σοκολάτα και νερό πριν πάθει δηλητηρίαση»

Ένας εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε χθες ότι ο ολιγάρχης παρουσίασε συμπτώματα δηλητηρίασης, αφού έφαγε σοκολάτα και ήπιε νερό, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι καθώς και δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα που περιελάμβαναν κόκκινα μάτια, καθώς και ξεφλούδισμα του δέρματος σε πρόσωπο και χέρια.

Ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος αποδέχτηκε το ουκρανικό αίτημα να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «τυφλώθηκε για αρκετές ώρες» και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο στην Τουρκία, είπε πηγή στον Guardian. 


Ο Αμπράμοβιτς στις σημερινές διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας

Ο Ρώσος ολιγάρχης συμμετέχει τις σημερινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Μάλιστα, συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στη συνέχεια, κάθισε σε ένα τραπέζι δίπλα στον Ιμπραήμ Καλίμ, τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου και όχι στο κύριο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Μην φάτε και μην πιείτε τίποτα

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πάντως, που συμμετέχουν στις σημερινές διαπραγματεύσεις έλαβαν προειδοποίηση να μην φάνε, να μην πιούνε και να μην αγγίξουν τίποτα σήμερα, μετά την είδηση της δηλητηρίασης του Αμπράμοβιτς.

Ειδικότερα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποίησε: «Συμβουλεύω όποιον πηγαίνει για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία να μην φάει ή πιει τίποτα και κατά προτίμηση, να αποφεύγει να αγγίζει επιφάνειες».