Θρίλερ επικρατεί με αφορμή τις πληροφορίες για δηλητηρίαση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Ειδικότερα, δημοσιεύματα της Wall Street Journal και του ερευνητικού ιστότοπου Bellingcat ανέφεραν ότι ο Ρώσος ολιγάρχης και δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Κίεβο.

Το Bellingcat διευκρίνισε πάντως, επικαλούμενο δηλώσεις ειδικών, ότι η δόση και ο τύπος της ουσίας δεν ήταν πιθανό να προκαλέσουν σοβαρό κίνδυνο, που θα ήταν απειλητικός για τη ζωή των θυμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο άλλοτε ιδιοκτήτης της Τσέλσι και ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα μετά από συνάντηση στο Κίεβο νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Ρώσου μεγιστάνα

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο κ. Αμπράμοβιτς -ο οποίος πηγαινοέρχεται μεταξύ Μόσχας, Λβιβ και άλλων τόπων διαπραγμάτευσης- καθώς και τουλάχιστον δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα που περιελάμβαναν κόκκινα μάτια, συνεχές και επώδυνο δάκρυ και ξεφλούδισμα δέρματος στα πρόσωπα και στα χέρια τους, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal, εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη επιβεβαίωσε την πληροφορία. Το πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Αμπράμοβιτς τόνισε ότι δεν ήταν σαφές ποιος στοχοποίησε τον Αμπράμοβιτς και άλλους τρεις επιχειρηματίες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, που επίσης έπεσαν θύαματα δηλητηρίασης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Δύσης, που εξέτασαν το περιστατικό, είναι ακόμη δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης προερχόμενης από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Τρεις άνθρωποι που παρευρέθηκαν στη συνάντηση αξιωματούχων στο Κίεβο, στις 3 και τις 4 Μαρτίου, ένιωσαν συμπρώματα δηλητηρίασης από χημικά.

«Σε περιβαλλοντικούς παράγοντες οφείλεται η ασθένεια του Αμπράμοβιτς», λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε, ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός αξιωματούχος, είπε στο Reuters: «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό», προσθέτοντας «π.χ., όχι δηλητηρίαση». Ο ίδιος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Διαψεύδει το Κίεβο

Τις αναφορές της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal για δηλητηρίαση δύο διαπραγματευτών της Ουκρανίας διέψευσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Σε ένα σχόλιο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Hromadske, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ απέρριψε τις αναφορές μιλώντας για «εικασίες», προσθέτοντας ότι όλοι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές «εργάζονται ως συνήθως».

Έφαγε σοκολάτα και ήπιε νερό 

O βρετανικός Guardian δίνει επιπλέον πληροφορίες για το τι συνέβη με τον Ρώσο ολιγάρχη, ο οποίος φέρεται να έχει παρασκηνιακό ρόλο στις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Guardian αναφέρει πως ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε σε άτυπες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα. Μαζί βρισκόταν και ο Ουκρανός βουλευτής Rustem Umerov και στη συνέχεια αποχώρησαν από την Ουκρανία με προορισμό την Πολωνία, ενώ κατέληξαν στην Κωνσταντινούπολη όπου εκεί έλαβαν ιατρική περίθαλψη.

«Ήταν κατά το πρώτο του ταξίδι στο Κίεβο. Ο Ρομάν έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες. Στην Τουρκία, νοσηλεύτηκαν σε μια κλινική, μαζί με τον Rustem», είπε πηγή στον Guardian.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης τα παρουσίασαν τρεις άνδρες που είχαν βρεθεί στις διαπραγματεύσεις, οι οποίοι σύμφωνα με τους Βρετανούς: «είχαν καταναλώσει μόνο σοκολάτα και νερό τις ώρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ένα τέταρτο μέλος που τα κατανάλωσε επίσης δεν παρουσίασε συμπτώματα».

Η κατάσταση του Αμπράμοβιτς, στη συνέχεια βελτιώθηκε και αργότερα επέστρεψε στο Κίεβο για να λάβει μέρος σε έναν άλλο γύρο διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα οι Times αποκάλυψαν συνάντηση που είχε ο Ρώσος Μεγιαστάνας στη Μόσχα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν την περασμένη Τετάρτη κομίζοντας χειρόγραφο σημείωμα του Προέδρου Ζελένσκι, για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. 

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ο ιδιοκτήτης της Chelsea FC, που βρίσκεται ψηλά στη λίστα των κυρώσεων της βρετανικής κυβέρνησης και της ΕΕ, αναχώρησε την περασμένη Τετάρτη από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης με το ιδιωτικό του τζετ, ένα Hawker 800XP με προορισμό το ρωσικό θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, όπου παρέδωσε στον Πούτιν το ιδιόχειρο σημείωμα του Ζελένσκι. Το σήμα του αεροσκάφους χάθηκε κοντά στο Mineralnye Vody και επανήλθε όταν το τζετ αναχωρούσε από το αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας κατά την επιστροφή του στην Τουρκία.

O Ρομάν Αμπράμοβιτς του παρέδωσε χειρόγραφο σημείωμα του Βολόντιμιρ Ζελένσκι με τους όρους της Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου, με τον Ρώσο πρόεδρο να αντιδρά με οργή. «Πες τους ότι θα τους συντρίψω», φέρεται να απάντησε, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Πούτιν στον Ρώσο ολιγάρχη, που έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας.