Με χλωροπικρίνη πιστεύουν οι ειδικοί πως είναι πιθανό να δηλητηριάστηκε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, μια τοξική ουσία που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ως χημικό όπλο, είτε με χαμηλή δόση από τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

Τα παραπάνω υποστηρίζει ο Βούλγαρος δημοσιογράφος Χρίστο Γκρόζεβ, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για το περίεργο περιστατικό.

Σύμφωνα με τον Γκρόζεβ, μια ομάδα ειδικών συμφώνησε ότι η ουσία που είναι πιο πιθανό να προκάλεσε τα συμπτώματα δηλητηρίασης του Ρώσου ολιγάρχη είναι η χλωροπικρίνη, ένα χημικό όπλο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμπράμοβιτς και άλλοι διαπραγματευτές για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων και η προσωρινή απώλεια όρασης, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στο Κίεβο στις Αρχές Μαρτίου.

Μία από τις θεωρίες που ακούστηκαν ήταν πως πίσω από τη δηλητηρίαση κρύβονταν άτομα από το στενό περιβάλλον του Πούτιν που ήθελαν να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη και να παρατείνουν τον πόλεμο.

Σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε στα ρώσικα στο κανάλι του YouTube Popular Politics, ο Γκρόζεβ είπε ότι η ουσία χλωροπικρίνη έδειχνε η πιο πιθανή εξήγηση για τους ειδικούς.

«Όλοι τους είπαν ότι δεν επρόκειτο για σύμπτωση, ότι δεν ήταν τροφική δηλητηρίαση ούτε αλλεργία. Υπέδειξαν αυτήν την ουσία και άλλους παράγοντες που είχαν χρησιμοποιηθεί ως χημικά όπλα», επισήμανε ο δημοσιογράφος.

«Το μόνο αδύναμο σημείο αυτής της υπόθεσης ήταν πως η χλωροπικρίνη συνήθως εκπέμπει αρκετά ισχυρή μυρωδιά, πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα χορηγείται χωρίς να γίνει αντιληπτή. Ωστόσο ένας από τους ειδικούς είπε ότι έχουν αναπτυχθεί και άοσμες "εκδόσεις" της ουσίας. Μια άλλη ουσία που υπέδειξε ένας ειδικός με βαθιά γνώση του αντικειμένου είναι το Νόβιτσοκ ,που σε μικρή δόση θα μπορούσε να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα», υπογράμμισε ο δημοσιογράφος.

Όπως εξήγησε ο Γκρόζεβ, δεν στάθηκε εφικτό ο Αμπράμοβιτς και τα άλλα θύματα να υποβληθούν σε διεξοδικές εξετάσεις που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την αιτία της δηλητηρίασης.

«Τις εβδομάδες που ακολούθησαν τα συμπτώματα σταδιακά υποχωρούσαν και καθώς η ομάδα είχε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις, και ταξίδευε συνεχώς από το ένα μέρος στο άλλο, ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί ο χρόνος να πάνε σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τα κατάλληλα εργαστήρια. Όταν τελικά βρέθηκε ο χρόνος, οι διαδικασίες του μεταβολισμού είχαν ήδη καταστήσει αδύνατη την ανίχνευση του παράγοντα. Δυστυχώς θα παραμείνει ένα μεγάλο μυστήριο», τόνισε ο δημοσιογράφος.

Ο Γκρόζεφ, ο οποίος συνδέεται με το βρετανικό ερευνητικό ιστότοπο Bellingcat και ανεξάρτητες ρωσικές πλατφόρμες ενημέρωσης, δήλωσε ότι εκλήθη να εξετάσει την υπόθεση στις 3 Μαρτίου εξαιτίας της εμπειρίας που έχει με άλλες υποθέσεις δηλητηρίασης. Ο ίδιος επικοινώνησε με ειδικούς, που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, για λόγους ασφάλειας.