Στην ανακόινωση ότι αναμένει από το Κίεβο να εκπληρώσει τους όρους της και ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει συναίσθηση της κατάστασης προκειμένου να πραγματοποιηθούν ειρηνευτικές συνομιλίες, προχώρησε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η παραπάνω δήλωση ήρθε διά στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος πρότεινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η Ουκρανία να αφήσει τη Ρωσία να κρατήσει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα απαιτεί η Ουκρανία να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και τις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητα κράτη, μεταξύ άλλων. Από την πλευρά του, το Κίεβο απορρίπτει κατηγορηματικά τα αιτήματα της Ρωσίας.

«Η Δύση προκάλεσε τον αποκλεισμό των σιτηρών»

Παράλληλα ο Πεσκόφ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες των ΗΠΑ και της ΕΕ ότι η Ρωσία εμποδίζει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και κατηγόρησε τη Δύση ότι προκάλεσε την κατάσταση αυτή επιβάλλοντας κυρώσεις στη Μόσχα.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές. Αντιθέτως, κατηγορούμε τις δυτικές χώρες για τις ενέργειές τους που οδήγησε σε αυτό», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία έχει ζητήσει από τη Δύση την άρση των κυρώσεων που, όπως καταγγέλλει, εμποδίζουν τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.