Ένας ομαδικός τάφος με τα πτώματα τουλάχιστον 20 αμάχων, μεταξύ των οποίων μια δήμαρχος (village leader) και η οικογένειά της, αποκαλύφθηκε κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, ως η τελευταία απόδειξη των εγκλημάτων πολέμου που έγιναν από τις ρωσικές δυνάμεις.

 Ο λάκκος αποκαλύφθηκε σε δασική έκταση κοντά στην πόλη Motyzhyn, περίπου 20 μίλια δυτικά της πόλης Μπούκα, όπου έχει βρεθεί άλλος ένας μαζικός τάφος, και περιέχει τα πτώματα της δημάρχου Όλγκα Σουκχενκο, η οποία θάφτηκε μαζί με τον σύζυγο και τον γιο της, σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη της Ουκρανίας στην Αυστρία Olexander Scherba.

 Το πτώμα της κ. Σουκχένκο  βρέθηκε σε έναν σκαμμένο λάκκο μαζί με τουλάχιστον 19 άλλα, συμπεριλαμβανομένων και οικογενειών.

 Σύμφωνα μάλιστα με την Daily Mail που δημοσιεύει και φωτογραφίες από τους ομαδικούς τάφους, τα πτώματα έφεραν σημάδια βασανιστηρίων.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η δήμαρχος βρέθηκε με σπασμένα δάχτυλα και χέρια, ενώ ένας κάτοικος του Motyzhyn δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν όσους Ουκρανούς αξιωματούχους αρνήθηκαν να συνεργαστούν.


 Υπήρχαν μάλιστα αναφορές πως η δήμαρχος και η οικογένειά της απήχθησαν από Ρώσους στις 23 Μαρτίου και μεταφέρθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

 Είναι ο δεύτερος ομαδικός τάφος που αποκαλύπτεται τα τελευταία 24ωρα.

 Προηγουμένως είχε προκαλέσει παγκόσμια φρίκη ένας λάκκος ύψους 13 μέτρων με τα πτώματα τουλάχιστον 57 πολιτών στην Μπούκα – μια πόλη στα περίχωρα του Κιέβου.

 Ο τάφος είχε σκαφτεί σε μια χορταριασμένη έκταση στο πίσω μέρος της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα και των Πιεροβομβανόχων Αγίων Πάντων στην Μπούκα, με τον Serhii Kaplychnyi, επικεφαλή των τοπικών υπηρεσιών διάσωσης, να δηλώνει ότι τουλάχιστον 57 άμαχοι βρέθηκαν μέσα στον ομαδικό τάφος.

 Άλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των αμάχων που πέθαναν πλησιάζει τους 300.

 Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν στις 31 Μαρτίου δείχνουν ξεκάθαρα την ύπαρξη του τάφου – αποδεικνύοντας το ψέμα που διακινεί η Μόσχα ότι τον έσκαψαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

 Η δορυφορική εταιρεία Maxar δήλωσε ότι οι εικόνες που ελήφθησαν από τις 10 Μαρτίου αποδεικνύουν πως οι ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να ανοίγουν τότε τον λάκκο.