Δίωξη εις βάρος του Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ με την κατηγορία ότι χρηματοδοτούσε Ρώσους που προωθούσαν το αυτονομιστικό κίνημα της Κριμαίας άσκησαν οι ΗΠΑ.

Πρόκειται για την πρώτη ποινική δίωξη εις βάρος Ρώσου ολιγάρχη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως διευκρίνισε η υφυπουργός Δικαιοσύνης Λάιζα Μονάκο.

Ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως μια από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των φιλορώσων αυτονομιστών της Κριμαίας, ενώ κατηγορείται επίσης ότι παρείχε υλική υποστήριξη στην αυτοανακηρυχθείσα «δημοκρατία» του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Αφού του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ο Μαλοφέγεφ προσπάθησε να τις παρακάμψει χρησιμοποιώντας συνεργούς για να αγοράσει και να διευθύνει εν κρυπτώ Μέσα Ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο Γκάρλαντ είπε επίσης ότι οι αμερικανικές αρχές σταμάτησαν ένα είδος κακόβουλου δικτύου υπολογιστών, γνωστού ως botnet (πρόγραμμα-ρομπότ) το οποίο ελεγχόταν από τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GRU.

«Η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποίησε πρόσφατα παρόμοιες υποδομές για να επιτεθεί σε ουκρανικούς στόχους. Ευτυχώς, καταφέραμε να σταματήσουμε αυτό το πρόγραμμα-ρομπότ προτού να χρησιμοποιηθεί», πρόσθεσε.

«Χάρη στη στενή συνεργασία μας με τους διεθνείς εταίρους μας καταφέραμε να εντοπίσουμε τη μόλυνση χιλιάδων υπολογιστών» και «μπορέσαμε να απενεργοποιήσουμε τον έλεγχο της GRU σε αυτούς τους υπολογιστές, προτού να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα-ρομπότ ως όπλο», διευκρίνισε ο Αμερικανός υπουργός.

Οι ΗΠΑ συνδράμουν στη διεθνή προσπάθεια συλλογής αποδείξεων για τα εγκλήματα πολέμου που έχει ήδη διαπράξει η Ρωσία στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ. Ο επικεφαλής των εισαγγελέων του αμερικανικού υπουργείου συναντήθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, είπε ο υπουργός.

Η εμπλοκή με την Ελλάδα

Σημαντικό είναι ότι στην επίσημη αναφορά του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στις 6 Απριλίου 2022 για τον Μαλοφέγεφ γίνεται λόγος και για επαφές του με την Ελλάδα, μέσω του συνεργάτη του Jack Hanick.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, «σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο αποσφραγίστηκε σήμερα στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ο Konstantin Malofeyev, 47 ετών, από τη Ρωσία, κατηγορείται για συνωμοσία για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων σε σχέση με την πρόσληψη ενός Αμερικανού πολίτη, του Jack Hanick, να εργαστεί μαζί του στη λειτουργία τηλεοπτικών δικτύων στη Ρωσία και την Ελλάδα και να επιχειρήσει να αποκτήσει τηλεοπτικό δίκτυο στη Βουλγαρία. Όπως λέγεται, ο Malofeyev συνωμότησε επίσης με τον Hanick και άλλους για να μεταφέρει παράνομα μια επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων που έκανε ο Malofeyev σε μια τράπεζα των ΗΠΑ σε έναν επιχειρηματικό συνεργάτη στην Ελλάδα, κατά παράβαση των κυρώσεων που εμποδίζουν τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του Malofeyev. Μαζί με το κατηγορητήριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ένταλμα κατάσχεσης για την επένδυση του Malofeyev στις ΗΠΑ. Ο Malofeyev παραμένει ελεύθερος και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Ρωσία».

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «οπως υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, ο Malofeyev προσέλαβε έναν αμερικανό υπήκοο ονόματι Jack Hanick το 2013 για να εργαστεί σε ένα νέο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης (το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο) που δημιουργούσε ο Malofeyev. Ο Malofeyev διαπραγματεύτηκε απευθείας με τον Hanick σχετικά με τον μισθό του Hanick, την πληρωμή για τη στέγαση του Hanick στη Μόσχα και τη ρωσική εργασιακή βίζα του Hanick και ο Malofeyev πλήρωσε τον Hanick μέσω δύο ξεχωριστών ρωσικών οντοτήτων μέχρι το τέλος του 2018».

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Jack Hanick συνελήφθη από το FBI, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ παραβίασε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και έκανε ψευδείς δηλώσεις σε πράκτορες του FBI.

Σε άλλο σημείο της αναφοράς του το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σημειώνει πως «αφού η OFAC όρισε τον Malofeyev ως SDN τον Δεκέμβριο του 2014, ο Malofeyev συνέχισε να απασχολεί τον Hanick στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, κατά παράβαση των κανονισμών κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία. Ο Malofeyev έστειλε επίσης τον Hanick για να εργαστεί σε ένα έργο για την ίδρυση και τη λειτουργία ενός ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου και στις προσπάθειες για την απόκτηση ενός βουλγαρικού τηλεοπτικού δικτύου. Υπό τις οδηγίες του Malofeyev, ο Hanick ταξίδεψε στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία πολλές φορές το 2015 και το 2016 για να εργαστεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες και αναφέρθηκε απευθείας στον Malofeyev για τη δουλειά του. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2015, ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοφέγιεφ ότι το ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο θα ήταν μια «ευκαιρία για να περιγράψουμε λεπτομερώς την άποψη της Ρωσίας στην ελληνική τηλεόραση». Σε σχέση με τις προσπάθειες του Malofeyev να αποκτήσει το βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Malofeyev έδωσε εντολή στον Hanick να λάβει μέτρα για να κρύψει τον ρόλο του Malofeyev στην εξαγορά διεξάγοντας τις διαπραγματεύσεις μέσω ενός  Έλληνα συνεργάτη του Malofeyev (ο Έλληνας Επιχειρηματικός Συνεργάτης), έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο αγοραστής ήταν  Έλληνας υπήκοος και όχι ο Μαλοφέγιεφ».

«Ο Malofeyev χρησιμοποίησε επίσης τον Hanick για να βοηθήσει τον Malofeyev να μεταφέρει μια επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια τράπεζα χαρτοφυλακίου με έδρα το Τέξας (the Texas Bank) στον Greek Business Associate κατά παράβαση των Κανονισμών Κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία. Το 2014, ο Malofeyev χρησιμοποίησε μια εταιρεία κέλυφος για να πραγματοποιήσει την επένδυση και από τον Μάρτιο ή περίπου τον Μάρτιο του 2015, ο Malofeyev άρχισε να σχεδιάζει να μεταβιβάσει την ιδιοκτησία της εταιρείας κέλυφος στον Greek Business Associate ως μέσο μεταφοράς της επένδυσης στην Texas Bank. Τον Μάιο ή περίπου τον Μάιο του 2015, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Malofeyev συνέταξε μια Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς που υποτίθεται ότι θα μεταβιβάσει την εταιρεία-κέλυφος στον Ελληνικό Επιχειρηματικό Συνεργάτη με αντάλλαγμα ένα δολάριο ΗΠΑ. Τον Ιούνιο του 2015 ο Malofeyev έβαλε στον Hanick να μεταφέρει φυσικά αντίγραφο του πιστοποιητικού μετοχών του Malofeyev στην Texas Bank από τη Μόσχα στην Αθήνα για να δοθεί στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη. Ο Malofeyev υπέγραψε τη Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς τον Ιούνιο του 2015, αλλά η συμφωνία ανατράπηκε με δόλια τον Ιούλιο του 2014 για να φαίνεται ότι η μεταφορά είχε πραγματοποιηθεί πριν από την επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Malofeyev δήλωσε ψευδώς στην Τράπεζα του Τέξας ότι η μεταφορά είχε γίνει τον Ιούλιο του 2014, παρόλο που ο Malofeyev και ο πληρεξούσιός του γνώριζαν καλά ότι η μεταβίβαση της εταιρείας κέλυφος εκτελέστηκε τον Ιούνιο του 2015».

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μαζί με το ασφράγιστο κατηγορητήριο, εκδόθηκε ένταλμα κατάσχεσης στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης για την επένδυση της Texas Bank του Malofeyev, η οποία είχε μετατραπεί από την Texas Bank το 2016 σε μετρητά σε δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέκτησαν αυτά τα κεφάλαια σύμφωνα με το ένταλμα και θα επιδιώξουν την κατάσχεση αυτών των κεφαλαίων ως περιουσίας που αποτελεί ή προέρχεται από έσοδα που μπορούν να εντοπιστούν στη διάπραξη των αδικημάτων που φέρονται στο κατηγορητήριο. Κάθε μία από τις δύο κατηγορίες κυρώσεων στο κατηγορητήριο επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών. Σημειώνεται επίσης πως παράλληλα το FBI διερευνά την υπόθεση, με την πολύτιμη βοήθεια που παρέχεται από το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας και το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.