Στην άσκηση «ΩΡΙΩΝ 2022» βρέθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την εξέλιξη με το έγγραφο του Στειτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, που καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Στην Άσκηση «ΩΡΙΩΝ 22» εκτός από τις Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικές Μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας, συμμετέχουν μέσα και προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επιπλέον Παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

Ο Αμερικανός Πρέσβης ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να παραμείνει η Τουρκία προσηλωμένη στη Δύση και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εξαιρετικές και διαρκώς εξελισσόμενες ελληνοαμερικανικές στρατιωτικές σχέσεις.

«Το συμφέρον των ΗΠΑ είναι να παραμείνει η Τουρκία στη Δύση, όπως και η Ελλάδα. Η στρατιωτική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα για τα F-35. Εμβαθύνουμε διαρκώς τις σχέσεις μας και τον στρατηγικό μας διάλογο. Εστιάζω στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που είναι καλύτερες από ποτέ και στην αμερικανική παρουσία στη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα και τον Βόλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Πάιατ.

«Είμαι σίγουρος ότι αυτή η σχέση θα επεκταθεί και θα ενδυναμωθεί. Το διαπιστώσατε αυτό και από τη σημερινή άσκηση. Υπάρχουν παρά πολλά που κάνουμε πλέον μαζί στρατιωτικά, σε σχέση και με όσα γίνονταν όταν έφτασα στην Ελλάδα πριν από 6 χρόνια. Η σχέση μας θα ενδυναμώσει γιατί βασίζεται στα κοινά μας συμφέροντα και στις κοινές δημοκρατικές μας αξίες», δήλωσε επιπρόσθετα.