«Για δύο χρόνια η Σανγκάη δεν είχε κοροναϊό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο Αλέξανδρος Οικονόμου, κάτοικος της πόλης, που ζει και εργάζεται εκεί επί 4,5 χρόνια.

Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου είπε πως η Δύση και ειδικά οι Αμερικανοί ψάχνουν αποδιοπομπαίο τράγο, τονίζοντας παράλληλα πως εάν κάποιος διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό θα πάει με την οικογένεια του ενώ είπε πως τα κατοικίδια φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Ακόμη, ανέφερε πως όλα είναι κλειστά, σφραγισμένα και οι πολίτες παραμένουν στα σπίτια τους.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με την κατάσταση του επικρατεί στη Σαγκάη: Για δυο χρόνια η Σαγκάη, πέρα από τους 4 μήνες μετά το Wuhan, δεν είχαμε κρούσματα δηλαδή μπορεί να ήταν 1 στο εξάμηνο. Ζούσαμε τη ζωή σαν να μην υπήρχε covid γιατί όντως η κυβέρνηση τους είχε προνοήσει και είχε πάρει δρακόντεια ως απολυταρχικά μέτρα αλλά για την προκειμένη περίπτωση που τίθεται θέμα υγείας εγώ προσωπικά πιστεύω ήταν σωστή.

Ερωτηθείς γιατί υπάρχει αυτός ο πανικός που επικρατεί στην Σαγκάη και αν πρόκειται για κάποια νέα μετάλλαξη του ιού: Δεν νομίζω. Αυτό νομίζω ξεπήδησε από άρθρο των Financial times αλλά είναι και οι αμερικανοί που τα έχουν κάνει λίγο μάνταρα στην κοινωνία τους με τον covid οπότε ψάχνουν τον αποδιοπομπαίο τράγο. Μέχρι τώρα, πριν γίνει αυτό στην Σαγκάη, η Κίνα ήταν μια χαρά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ερωτηθείς που αποδίδει το «πάθος» της Κίνας στα μηδενικά κρούσματα: Ήταν το success story που επικύρωνε την πολιτική του κόμματος και επειδή καθεστώτα όπως το κινέζικο δεν είναι δημοκρατικά οπότε είναι καθαρά ότι θέλουν να έχουν το success story ζωντανό πάση θυσία και με κάθε κόστος.

Αναφορικά με την καθημερινότητα στη Σαγκάη: Υπήρξε μεγάλη κατακραυγή για τα παιδιά και τα κατοικίδια οπότε σταμάτησαν και δημιούργησαν διαφορετικούς κανόνες. Δηλαδή αν κάποιος διαγνωστεί θετικός θα πάει με την οικογένεια του μαζί, δεν πάει μόνος του. Και τα κατοικίδια ή τα βάζουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πλέον ή τα δίνουν σε κάποιον συγγενή. Πριν υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις που θανατώθηκαν.

Άρα η παγκόσμια δημοσιοποίηση των βίντεο τους έκανε να υποχωρήσουν

Όχι μόνο και οι κάτοικοι που συνήθως δεν αντιδρούν βγήκαν έξω. Μέχρι και η κυβέρνηση της Σαγκάη βγήκε και είπε ότι κάποια θέματα τα χειριστήκαμε λάθος, κάτι που δεν το κάνουν ποτέ.

Ερωτηθείς αν μπορεί να βγει από το σπίτι του να πάει στο super market: Όχι γιατί απαγορεύεται αλλά μπορείς να παραγγέλλεις online.

Υπάρχει επάρκεια γιατί λένε ότι πέθαναν κάποιες γυναίκες γιατί δεν είχαν ούτε νερό

Δεν νομίζω να έγινε αυτό γιατί πολύ απλά όλοι έχουν μια βρύση να πιουν νερό στο σπίτι τους. Μου ακούγεται ακραίο, δεν υπάρχουν τέτοια θέματα. Εγώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα πράγματα απλά είναι αφόρητα βαρετά, απλά είμαι στο σπίτι μου...

Το lockdown θα είναι μέχρι τέλος Μαΐου;

Εξαρτάται αν έχεις κρούσματα στο οικόπεδο στο οποίο είναι η κατοικία σου. Σε εμάς υπήρχε ένα κρούσμα χθες οπότε φάγαμε 14 μέρες λες και παίζουμε Uno. Κάποιοι φίλοι μου είναι έξω ήδη αλλά δεν έχεις τίποτα να κάνεις έξω δηλαδή όλα είναι κλειστά, σφραγισμένα, είναι λες κι έχει γίνει πυρηνικός πόλεμος έξω και απλά είσαι μόνος σου.

Ακούστε τη συνέντευξή του