Η Νίνα Χρουστσόβα, δισεγγονή του Νικήτα Χρουστσόφ, προειδοποιεί ότι η Ρωσία πιθανότατα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, η Χρουστσόβα, κληρονόμος της παρακαταθήκης του εκλιπόντος Σοβιετικού ηγέτη, είναι σήμερα καθηγήτρια Διεθνών Υποθέσεων στο The New School της Νέας Υόρκης.

Σε συνέντευξή της στο Newsweek, λοιπόν, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι φοβάται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί τελικά να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα για να διεκδικήσει τη νίκη στην Ουκρανία.

«Δεδομένου ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Ρωσία για να πετύχει τη νίκη, και ότι τα πυρηνικά όπλα ήταν μέρος της συζήτησης και από τις δύο πλευρές, τη Ρωσία και τη Δύση, η τακτική ατομική επιλογή είναι δυνητικά εφικτή» είπε η Χρουστσόβα, αναφέροντας, πάντως, ότι τα σχόλιά της δεν πρέπει να εκληφθούν ως πρόβλεψη.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Δεν λέω ότι θα συμβεί, αλλά όσον αφορά τα σενάρια, δεν είναι κάτι αδιανόητο αλλά ούτε και το πιο πιθανό», είπε χαρακτηριστικά.

Σε προηγούμενες δηλώσεις της στο BBC, η Χρουστσόβα είχε υπογραμμίσει πως «αυτός είναι πραγματικά ένας πόλεμος που ο Πούτιν σχεδιάζει να κερδίσει και θα το κάνει με κάθε κόστος. Αυτό υποδηλώνει πως εάν χρειαστεί έναν τρόπο για να πετύχει τη νίκη, ενδεχομένως να καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Δεν κάνω πρόβλεψη, αλλά λέω ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια από τις επιλογές που οι Ρώσοι μπορεί να είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν».

Αναρίθμητες οι αναφορές για χρήση πυρηνικών όπλων

Λίγο πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει τις χώρες της Δύσης να μείνουν μακριά από τη σύγκρουση και τόνισε ότι θέτει τις πυρηνικές δυνάμεις του σε αυξημένο συναγερμό. Οποιαδήποτε χώρα παρενέβαινε, θα αντιμετώπιζε συνέπειες «που δεν έχει βιώσει ποτέ στην Ιστορία της», είπε τότε ο Ρώσος πρόεδρος.

Έκτοτε, οι Ρώσοι ηγέτες απαριθμούν συχνά δικαιολογίες για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που τώρα υπηρετεί ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, απαρίθμησε πολλούς τρόπους, με τους οποίους η Ρωσία θα «είχε δικαιολογία» να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο -ακόμη και εναντίον χωρών που χρησιμοποιούν μόνο συμβατικά όπλα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως θεωρεί ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο η Ρωσία να καταφύγει στη χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων.

«Θα μπορούσαν να το κάνουν, γιατί για αυτούς η ζωή των ανθρώπων δεν είναι τίποτα. Πρέπει να μη φοβόμαστε, αλλά να είμαστε έτοιμοι. Αλλά αυτό δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά όλο τον κόσμο νομίζω», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο CNN.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, είπε ότι η «πιθανή απόγνωση» θα μπορούσε να ωθήσει τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό ή πυρηνικό όπλο χαμηλής απόδοσης στην Ουκρανία. Την Πέμπτη, συγκεκριμένα, ο Μπερνς είπε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «πολύ ανήσυχες» για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, αλλά ότι δεν είχε δει στοιχεία που να δείχνουν ότι μια τέτοια επίθεση μπορεί να θεωρηθεί επικείμενη.

«Δεδομένης της πιθανής απόγνωσης του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, δεδομένων των οπισθοδρομήσεων στις οποίες έχουν αναγκαστεί μέχρι στιγμής, στρατιωτικά, κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που δημιουργεί μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης» είπε ο Μπερνς, σύμφωνα με τους «New York Times».