Όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στη λέξη «ωκεανός» συνήθως φαντάζοντε ένα απέραντο και ατελείωτο... μπλε τοπίο, που ενώνεται με τον ουρανό στον ορίζοντα.
Οι ωκεάνιες εκτάσεις όμως στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο... μονότονες!
Πέρα από τα νησιά, τις χερσονήσους και τους κοραλλιογενείς υφάλους, υπάρχουν κι άλλα τοπία μοναδικής ομορφιάς στον κόσμο.

1. Νησί Eleuthera στις Μπαχάμες: Εκεί όπου συναντάται ο Ατλαντικός Ωκεανός με τη θάλασσα της Καραϊβικής



Το νησί αυτό είναι ένα από τα πολλά που υπάρχουν στο αρχιπέλαγος στις Μπαχάμες και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων ανατολικά από την πρωτεύουσα Nassau. Είναι μακρόστενο, με μήκος 180 χιλιομέτρων και πλάτος μόλις 1,6 χιλιόμετρα σε ορισμένα σημεία.



Το γαλάζιο των ρηχών νερών της Καραϊβικής στη μία πλευρά του νησιού δημιουργεί μεγάλη αντίθεση με το βαθύ μπλε του Ατλαντικού Ωκεανού.

2. Δανία / Σουηδία: Σημείο συνάντησης της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας



Στην απομακρυσμένη πόλη Skagen μπορεί κανείς να παρατηρήσει ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο.



Στο βορειότερο σημείο της Δανίας, εκεί όπου συναντιούνται η Βαλτική και η Βόρεια Θάλασσα.

3. Horizontal Falls, Αυστραλία



Το φυσικό αυτό φαινόμενο απαντάται στις ακτές της περιοχής Kimberley στη Δυτική Αυστραλία. Παρά το όνομά τους («καταρράκτες) πρόκειται για ένα γρήγορα κινούμενο παλιρροϊκό ρεύμα, που περνά δύο φαράγγια στο Talbot Bay.



Η κατεύθυνση της ροής αλλάζει ανάλογα με την παλίρροια.

4. The Deep Channel at the Great Barrier Reef, Αυστραλία




Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου. Βρίσκεται στις ακτές του Queensland στην Αυστραλία και φαίνεται μέχρι και από το Διάστημα.



Ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1981.

5. «Υποβρύχιος καταρράκτης», Μαυρίκιος



Στα νοτιοδυτικά του νησιού δημιουργείται μια εντυπωσιακή ψευδαίσθηση.



Όταν κοιτάξει κανείς από ψηλά την περιοχή, η άμμος φαίνεται σαν ένας «υποβρύχιος καταρράκτης».

6. The Great Blue Hole, Μπελίζ




Πρόκειται για μια μεγάλη υποβρύχια... λακούβα έξω από τις ακτές του Μπελίζ. Βρίσκεται στο κέντρο μιας μικρής ατόλης, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την πόλη.



Η «τρύπα» έχει κυκλικό σχήμα, διάμετρο 300 μέτρων και βάθος 124 μέτρα.

Αποτελεί τμήμα του Belize Barrier Reef Reserve System, επίσης Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

7. Ball's Pyramid, Αυστραλία




Είναι το διαβρωμένο απομεινάρι ενός ηφαιστείου. Βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το νησί Lord Howe στον Ειρηνικό Ωκεανό, μέσα στο θαλάσσιο πάρκο Lord Howe Island Marine Park.



Με ύψος 562 μέτρα είναι ο υψηλότερος ηφαιστειακός σωρός του κόσμου.

8. Male, Μαλδίβες



Το Male είναι η πρωτεύουσα και πιο διάσημη πόλη της Δημοκρατίας των Μαλδίβων. Είναι πολύ πυκνοκατοικημένο και χτισμένο σχεδόν σε ολόκληρη την έκτασή του.



Ο πληθυσμός της πρωτεύουσας αυξήθηκε από 20.000 το 1987 σε 100.000 το 2006! Είναι το πέμπτο πιο πυκνοκατοικημένο νησί του κόσμου και το 168ο πιο δημοφιλές.

9. Atlantic Ocean Road, Νορβηγία


Ο «Atlantic Ocean Road” ή «Atlantic Road» είναι ένα τμήμα 8,3 χιλιομέτρων του αυτοκινητοδρόμου County Road 64 που περνά μέσα από το αρχιπέλαγος και ενώνει το νησί Averoy με την ηπειρωτική χώρα και τη χερσόνησο Romsdalshalvoya.



Έχει χτιστεί επάνω σε πολλά μικρά νησάκια και βραχονησίδες που ενώνονται μεταξύ τους από διάφορα υπερυψωμένα μονοπάτια και γέφυρες, με πιο γνωστή την Storseisundet Bridge.

10. Rock Islands, Παλάου



Στην «ομάδα» των «νησιών των βράχων» του Παλάου ανήκουν περίπου 250 με 300 στον αριθμό, σε μια έκταση 47 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 2012.



Είναι ακατοίκητα και πολύ διάσημα για τις πανέμορφες παραλίες και λιμνοθάλασσές τους